Δεν περιμένει κάποιος από την Ελληνική Λύση να διατυπώσει ορθολογικές, μετριοπαθείς και τεχνοκρατικές προτάσεις στη Βουλή. Άλλωστε, η γοητεία που ασκούν οι κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι γνωστή και τεκμηριωμένη. 

Με αυτό το δεδομένο, ουδεμία έκπληξη προκαλεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε με αφορμή τις φωτιές των τελευταίων ημερών η Ελληνική Λύση για την απαγόρευση εγκατάστασης κάθε είδους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δάση, δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες περιοχές και περιοχές Natura. Οι ΑΠΕ και ειδικότερα οι ανεμογεννήτριες είναι εδώ και χρόνια ο περιβαλλοντικός μπαμπούλας για τους απανταχού συνωμοσιολόγους, και όχι μόνο. 

Η Ελληνική Λύση, η οποία δίνει σκληρή μάχη επιβίωσης στον πυκνοκατοικημένο πλέον «πατριωτικό» χώρο ποντάρει για άλλη μια φορά στους φόβους, στις προκαταλήψεις και στη ροπή πολλών από αυτούς τους ψηφοφόρους στις θεωρίες συνωμοσίας.

Αγνοεί, ωστόσο, την πραγματικότητα. Ότι αφενός οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες, και ότι οι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετηθούν σε δάση χωρίς αυτά να έχουν καεί. Σε μια τέτοιους είδους συνωμοσιολογία είχε απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μέρες μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια το 2021, λέγοντας «λίγη σοβαρότητα επιτέλους». 

Ο πρωθυπουργός είχε εξηγήσει ότι η σχετική συζήτηση ήταν «παντελώς ανυπόστατη για τον απλούστατο λόγο ότι το Σύνταγμα επιτάσσει μια καμένη έκταση να κηρύσσεται άμεσα αναδασωτέα» και είχε προσθέσει πως το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει για εξαιρετικές περιπτώσεις και σπουδαίους λόγους που έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον και την εθνική οικονομία, να γίνονται παρεμβάσεις. «Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες μπορούσαν να φτιαχτούν και μέσα στα δάση, όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση» είχε πει. 

Ξεκάθαρος ήταν μόλις χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Απάντησε στις «θεωρίες συνωμοσίας» (όπως τις χαρακτήρισε) ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι οι καμένες περιοχές κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος.

Για το αφήγημα «όπου καίγονται δάση τοποθετούνται ανεμογεννήτριες», το οποίο, για να μην το ξεχνάμε, προωθεί και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Τζουμάκας, είχε μιλήσει προ ημερών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Θεωρίες συνωμοσίας» το χαρακτήρισε και αυτός…