Την ώρα που σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός επιχειρεί να ελέγξει τις φωτιές που ξεσπούν και που λόγω των συνθηκών –καύσωνας και άνεμοι– λαμβάνουν καταστροφικές διαστάσεις, όπως σε όλα σχεδόν τα σημεία του πλανήτη, οι ψεκασμένες θεωρίες επανέρχονται και τα fake news για τις ανεμογεννήτριες υιοθετούνται από μερίδα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2021 ήταν ο Παύλος Πολάκης που είχε επιχειρήσει να συνδέσει τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες υποστηρίζοντας, όπως και τα τρολ του Διαδικτύου, ότι γίνονται εμπρησμοί προκειμένου να καεί το δάσος και να στηθούν ανεμογεννήτριες.
Σειρά τώρα είχε ο Στέφανος Τζουμάκας, που μάλιστα είναι και υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε; Ότι «ούτε 10% των πυρκαγιών είναι από αμέλεια. Είναι οργανωμένες οι πυρπολήσεις που στοχεύουν σε περιοχές που έχουν ενδιαφέρον να αλλάξει χρήση η γη. Εμπρησμοί στα περιαστικά δάση, στην πόλη και στα νησιά…»
Και συνέχισε: «Είδατε στον Καναδά τις πυρκαγιές; Ε, πρέπει να κάνουν φωτοβολταϊκά, ξέρω τι σας λέω. Εκατομμύρια εκτάρια. Είδατε στην Καλιφόρνια; Ομοίως. Γιατί στα Δερβενοχώρια; Εκεί δεν είναι τόσο πολύ για τα οικόπεδα. Είναι γιατί θέλουν να κάνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Είναι διπλό το έργο, αλλαγή χρήσης γης, οικόπεδα, ξενοδοχεία και η νέα υπόθεση της ενέργειας. Πυρπολούν περιοχές».
Και αυτό τη στιγμή που στο Διαδίκτυο έκαναν ξανά την εμφάνισή τους οι ίδιες ψεκασμένες θεωρίες. Βγήκαν παγανιά οι ίδιοι που κάθε φορά ανακαλύπτουν μια θεωρία ή επαναλαμβάνουν μια παλιά. Αυτήν τη φορά δεν είναι μόνο οι αντιεμβολιαστές που το έκαναν σημαία το 2021. Είναι και άλλοι, μεταξύ τους και αυτοί που ζητούν να καούν όλοι διότι ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αποκαλούμενοι και «40τακατό» που θεωρούν ότι κάνουν αντιπολίτευση, ίδια και απαράλλαχτη με αυτήν που πήγε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17,8% με συνεχείς καθοδικές τάσεις.
Τι και αν εξηγούν οι ειδικοί, τι και αν διαψεύδουν οι αρμόδιοι. Οι ψεκασμένες θεωρίες είναι εδώ. Ουδείς εξ αυτών δύναται ή θέλει να συνειδητοποιήσει ότι οι καταστροφικές φωτιές μόνο κακό κάνουν στα σχέδια τοποθέτησης ανεμογεννητριών.
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με αναρτήσεις της εξηγεί για ποιους λόγους οι πυρκαγιές δεν συνδέονται με ανάλογα σχέδια και επισημαίνει πως ουσιαστικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Από χθες τα στελέχη της Πυροσβεστικής, των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και της αυτοδιοίκησης, εθελοντές και απλοί πολίτες δίνουν τη μάχη ενάντια σε πολλαπλά μέτωπα δασικών πυρκαγιών στην πατρίδα μας και ιδίως την Αττική, την Κορινθία και τη Βοιωτία. Τις στιγμές αυτές οι σκέψεις όλων μας είναι στις προσπάθειές τους, στην αγωνία των συμπολιτών μας που πλήττονται και στο περιβάλλον που καταστρέφεται.
Άλλη μια φορά, όμως, εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας που, με αισχρά υπονοούμενα, προσπαθούν συκοφαντικά να συσχετίσουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες».
Και διευκρινίζει (μια ακόμη φορά):
«1. Ανεμογεννήτριες, όπως και πολλά άλλα είδη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πυρκαγιάς ή "αποχαρακτηρισμού" της δασικής έκτασης όπως φαντάζονται μερικοί.
2. Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δυσκολεύει, και δεν διευκολύνει, την αδειοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκτελέσει.
3. Η περίπτωση της Καρυστίας όπου υπάρχει ικανή συγκέντρωση εγκατεστημένων και υπό αδειοδότηση ανεμογεννητριών, είναι χαρακτηριστική: όλες οι εστίες των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 έτη είναι έξω από περιοχές ανεμογεννητριών. Και εκεί, όπως και σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανεμογεννητριών και πυρκαγιών».
Με απλά λόγια; Αν καεί μια έκταση, δυσκολεύει η αδειοδότηση και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, γίνεται χρονοβόρα και πολύ περισσότερο κοστοβόρα για τον όποιον επενδυτή, τη στιγμή που μπορεί να τις τοποθετήσει σε δασικές εκτάσεις εφόσον τηρούνται οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.