Σε έναν αγώνα δρόμου για την άμεση καταγραφή των ζημιών έχει επιδοθεί η κυβέρνηση καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους που είδαν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη από τις φλόγες.

Την εντολή έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης με αποτέλεσμα ως είθισται οι συγκεκριμένες ενέργειες από τον κρατικό μηχανισμό να λάβουν προτεραιότητα
Και να ξεκινήσουν ξεκινήσει άμεσα η αποτίμηση των ζημιών στην Αττική από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα από το πρωί της Τρίτης, ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού.

Τουλάχιστον έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής. Είχε προηγηθεί επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Υπουργού Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσου, και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει - με αντίστοιχη ταχύτητα - η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Το δάσος θα ξαναγίνει δάσος

Στον άμεσο σχεδιασμό της Κυβέρνησης εντάσσεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έτσι ώστε όλες οι εκτάσεις που κάηκαν από τις πυρκαγιές να κηρυχθούν αυτόματα αναδασωτέες σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

«Επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πυρκαγιάς ή «αποχαρακτηρισμού» της δασικής έκτασης όπως φαντάζονται μερικοί που αρέσκονται σε μυθεύματα», ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές. Να σημειωθεί δε, ότι ανεμογεννήτριες, όπως και πολλά άλλα είδη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος.

Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δυσκολεύει, και δεν διευκολύνει, την αδειοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκτελέσει.