23:59 - «Συνεχίζουμε...», αυτή η λέξη συνόδευσε το βίντεο που ανήρτησε το Πυροσβεστικό Σώμα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, μεταφέροντας μερικές μόνο εικόνες από τον αγώνα που δίνει με τις φλόγες αυτές τις μέρες.  

23:23 - «Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, κυρίως στη Δυτική Αττική και στη Ρόδο», ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός. Πιο συγκεκριμένα, για τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στο Λευκόχωμα Λακωνίας είπε ότι είναι σε ύφεση και ότι για την κατάσβεσή της επιχειρούν 52 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Επίσης αναφέρθηκε και στη σύλληψη του 30χρονου που έγινε νωρίτερα: «Αυτή την στιγμή κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα». Επιπλέον όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, εισηγήθηκε στις περιφέρειες της χώρας τη λήψη αποφάσεων για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις περιοχών όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στην κατηγορία 3, 4, ή 5.

Τέλος ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι παραμένουν σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις καθώς και αύριο αναμένεται να επικρατήσουν ακραίες συνθήκες.

22:43 - Συνελήφθη 30χρονος για εμπρησμούς στη Μεσσηνία από τις πυροσβεστικές και αστυνομικές αρχές. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ομολόγησε ότι είχε προκαλέσει τρεις φωτιές στη γύρω περιοχή, δύο τις τελευταίες ημέρες και μία πέρυσι, ενώ προς το παρόν κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα: «Ημεδαπός 30 ετών κάτοικος Χαρακοπίου Μεσσηνίας ομολόγησε 3 πυρκαγιές, δύο τις τελευταίες ημέρες και μια την προηγούμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή Χρυσοκελλαριάς και Υάμειας Μεσσηνίας. Κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα».

22:19 - «Στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου και των περιουσιών των πολιτών, το προσωπικό των πυροσβεστικών εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων», τονίζει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας. 

22:17 - Ακυρώθηκε η εντολή εκκένωσης του χωριού Απόλλωνας στη Ρόδο, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατόπιν απόφασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

21:27 - Μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν στα ελληνικά σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Όπως γράφει: «Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα που χρειάζεται τη βοήθειά μας και θα συγκεντρώσουμε τα μέσα για να τη βοηθήσουμε. Η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδα μετριέται ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή και το Ισραήλ δεν στέκεται με απάθεια. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, την Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ, την Αστυνομία του Ισραήλ και την Πολεμική Αεροπορία, θα φτάσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ομάδες επαγγελματιών για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα». 

21:19 - Αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκαναν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου Ρόδου (Κάμειρος, Αττάβυρος και Λίνδος), για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την εκδήλωση, από χθες, ισχυρών πυρκαγιών, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.  

Επίσης, πριν λίγο, πριν λίγο ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε την εκκένωση του χωριού Απόλλωνας ανακοίνωσε πριν από λίγο, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για προληπτικούς λόγους δεδομένου ότι ένα από τα μέτωπα της φωτιάς είναι αρκετά κοντά στο χωριό.

21:14 - Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στο Αχλαδοχώρι, στα Γιαννιτσά Πέλας, λίγο μετά τις 8 το βράδυ. 

Επίσης, η πυρκαγιά, που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Τανάγρα λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα, οριοθετήθηκε άμεσα χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στο σημείο, αυτή τη στιγμή, επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησαν και 2 ελικόπτερα.

20:21 - 66 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό, οι οποίες, όπως ανέφερε ο ίδιος κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για τις εξελίξεις με τις φωτιές που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τη χώρα, αντιμετωπίστηκαν άμεσα ήδη στο αρχικό τους στάδιο.

Σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι τα ενεργά μέτωπα εντοπίζονται βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό, καθώς και 4 αεροσκάφη, 2 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία. Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.

Για τη Ρόδο, εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στην πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας έχουν διατεθεί 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

19:37 - Πυρκαγιά στο Αχλαδοχώρι, στην Πέλλα. Πιο συγκεκριμένα, ξέσπασε στις 4.30 το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση, στην περιοχή Αχλαδοχώρι, στα Γιαννιτσά Πέλλας.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην κατάσβεση συνδράμει 1 ελικόπτερο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

19:07 - Συνδρομή των Ένοπλων Δυνάμεων σε κατάσβεση και πρόληψη πυρκαγιών. 

Στην κατάσβεση επιχειρούν: 6 CL-215, 16 PZL M-188, 4 CL-115 και 4 CH-470 Chinook, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Ακόμα, αναφορικά με τα επίγεια μέσα και το προσωπικό, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες στα σημεία 10 προωθητές γαίων, 2 ανατρεπόμενα οχήματα, 1 ασθενοφόρο, 1 εκσκαφέας, 8 οχήματα γενικής χρήσης, 58 άτομα στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης», 2 λεωφορεία, 2 πυροσβεστικά οχήματα, 5 ομάδες «Δευκαλίων» που αποτελούνται από 58 άτομα, 1 ισοπεδωτής και 2 ρυμουλκά οχήματα. 

Στην πρόληψη επιχειρούν: 266 περίπολα, προσωπικό 1422 ατόμων και 711 οχήματα, ενώ προσωπικό 84 ατόμων και 42 οχήματα στελεχώνουν 5 πυροφυλάκια. 

enoples-dynameis-katasvesi.jpg

18:52 - Την έμπακτη στήριξή της δείχνει η Vodafone σε συνδρομητές της σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία και Ρόδο για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας τους αυτές τις δύσκολες ώρες. 

Πιο συγκεκριμένα, ιδιώτες και επαγγελματίες, συμβολαίου κινητής, καρτοπρογράμματος και καρτοκινητής που ζουν σε: Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Μάνδρα, Βίλια Αττικής, Δερβενοχώρια, Σχηματάρι Βοιωτίας, αλλά και Λάερμα και Παραδείσι Ρόδου, θα έχουν στη διάθεση τους, από 19 Ιουλίου 2023 και για 15 μέρες, έως την 3η Αυγούστου, αυτόματα και δωρεάν 1.500 λεπτά ομιλίας στο κινητό προς εθνικά κινητά και σταθερά και 20 GB στο κινητό. 

18:21 - Η κατάσταση είναι πολύ καλή στο Λουτράκι, καθώς έχει οριοθετηθεί. Εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες στην περιοχή της πυρκαγιάς οι οποίες, όμως, αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

Αναφορικά με τη Ρόδο, έχει ανοίξει αρκετά το μέτωπο της φωτιάς από Έμπωνα προς Σάλακο (όπου έγινε και η εκκένωση) και κατεβαίνει νότια, εκεί συνεχίζουν να επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρα επιχειρούν 3 τράκτορες, 1 Σινούκ, 1 Μ8, 2 Augusta bell 214 και καταφθάνουν 2 CL-415, που ενισχύουν την προσπάθεια. Επιπρόσθετα αποστέλλονται 2 οχήματα από Κω και 5 από Πειραιά για την υποβοήθηση του έργου της κατάσβεσης από αύριο το πρωί. Ωστόστο, έχει πέσει ο αέρας, η εικόνα είναι βελτιωμένη και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Επίσης, όπως έχει αναφερθεί και νωρίτερα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στη Λακωνία, στο Λευκόχωμα, δίπλα στο παλιό αεροδρόμιο που επεκτάθηκε σε δασικό δίπλα σε μια μεγάλη ρεματιά, όπου επιχειρούσαν 2 PZL, ένα S-64 και ένα M8.

Τέλος, στα Δερβενοχώρια η μεγαλύτερη επιχείρηση γίνεται στο χωριό Στεφάνι και ανατολικά προς τις παρυφές της Πάρνηθας όπου υπάρχει ένταση του φαινομένου και διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρα και έδαφος. Εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά μέτωπα: από Στεφάνι προς Πράσινο, από Πάνακτο προς Οινόη (δυτικά-βορειοδυτικά), από Παλαιοχώρι προς Αγία Σωτήρα, στο Πανόραμα (οικισμός Τιτάν).

Ακόμα, υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τις δυνάμεις για την προστασία των οικισμών, από τη Μάνδρα προς Κιάφα, από τη Μάνδρα προς Καντήλι, από το Καντήλι προς Βλυχαδα, από Γοργοεπήκοο-Κιάφα προς Βλυχάδα και νοτιοανατολικά από Τιτάν προς ΕΥΔΑΠ και από Τιτάν προς Δερβενοχώρια.

Σε όλη την περίμετρο διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από έδαφος και αέρα ενώ γίνονται και χωματουργικές εργασίες, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό και στο βορειοδυτικό μέτωπο για να περιοριστεί η επέκταση της φωτιάς στους ορεινούς όγκους. Συνολικά επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύονται σταδιακά από τα εναέρια που αποδεσμεύονται από Λουτράκι.

pyrkagia-loytraki.jpg

18:00 - Εντολή εκκένωσης του οικισμού Λεύκα Βοιωτίας, ενώ η φωτιά στα Δερβενοχώρια μαίνεται για τρίτη συνεχή μέρα. 

17:46 - Σε εξέλιξη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Λακωνίας. Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή Λευκόχωμα, του δήμου Σπάρτης, προκειμένου να ελέγξουν τη φωτιά που καίει σε δασική έκταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

17:41 - Η Ελληνική Αστυνομία ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook βίντεο από τη συμβολή των «Αιάντων» που ενισχύουν τις δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο της Μάνδρας. Όπως σημειώνεται στην ανάρτηση: «Προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία με κάθε δυνατό μέσο. Στη μάχη εναντίον της φωτιάς και οι "Αίαντες" της ΕΛ.ΑΣ.». 

17:13 - Επτά αίθουσες σε Λέσχες Φιλίας, οι οποίες θα είναι ανοιχτές από τις 08:00-20:00, ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων, με αφορμή τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής σημεία:

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. επικοινωνίας: 210 8223946

-Λέσχη Φιλίας "Η Ανάληψη του Κυρίου" Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. επικοινωνίας: 210 9240403

-Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. επικοινωνίας: 210 3423716

-Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. επικοινωνίας: 210 5140877

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. επικοινωνίας: 210 2012334

-Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. επικοινωνίας: 210 8815877

-Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. επικοινωνίας: 210 6459890

16:59 - Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο διάστημα χρειαστεί στη μάχη ενάντια στις φωτιές, θα στείλει το Ισραήλ με απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργού του Ισραήλ στο Twitter αναφέρθηκε: «Τεράστιες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποφάσισε να στείλει 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της Ελλάδας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία».

16:51 - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Πέμπτη 20 Ιουλίου, για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία και Εύβοια) και Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

16:48 - Κλειστά από σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου, όλα τα πάρκα της Περιφέρειας Αττικής, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και συνεπώς υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, τον Λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος. 

16:37 -  Ξεκίνησαν ξανά πριν από λίγη ώρα οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο νησί 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση. 

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00)

Στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα λόγω της προληπτικής εκκένωσης, ο δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου.

15.20 - Νέα αναζωπύρωση στη Βλυχάδα Μεγάρων. Επί τόπου η πυροσβεστική επιχειρεί να περιορίσει το μέτωπο που πάει να φουντώσει εκ νέου.

fotia-loytraki-IgVqb.jpg

15:10 - Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία αναμένεται να φτάσει αύριο και την Παρασκευή στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός. 

Ειδικότερα, όπως είπε, «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα». Στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο.

Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή. Η Πολωνία η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή. 

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

fotia-dromos.jpg

14:38 - Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στην Αττική λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να μαίνεται. 

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στις εξής οδούς: 

- οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
- επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
- επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
- οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
- Λ. Καταδρομών και Γερμανικού. 

Στη Βοιωτία εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας: 

- στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
- στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής), καθώς και
- στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ. 

Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο στην αριστερή και στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας.

13.55 - Ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδύλι Μεγάρων προσέφερε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης. 

Ο ίδιος, επικεφαλής ομάδας πυρόσβεσης εθελοντών δίπλα σε δύο μικρά μοναστήρια της περιοχής, εκφράστηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την σταθεροποίηση της κατάστασης. «Ελπίζω οι επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν τις μικροεστίες που εκδηλώνονται στον οικισμό Κανδύλι, όπως και τις υπόλοιπες ανατολικότερα προς την Νέα Ζωή», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, όπως μας ενημέρωσε, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (επάνω από την Εθνική).

Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Ν. Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μεταξύ των οποίων εθελοντές, Ρουμάνοι, στρατός, πολίτες….

Την αγωνία όλων που βίωσαν τις πρωινές ώρες, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Ιερόθεος Πολυχρόνης, καθώς έβλεπαν τεράστιες φλόγες να κατευθύνονται στην κορυφή του όρους Πατέρα, από την περιοχή της Μάνδρας. Σε ελάχιστο διάστημα βοηθούμενες και από την ένταση του ανέμου κύλισαν στις παρυφές του όρους Τρικέρι και εξαπλώθηκαν με κατεύθυνση το στρατόπεδο με το πεδίο Βολής στη λεωφόρο Καταδρομών και οικισμούς της Ν. Περάμου εντός δασικού και χορτολιβαδικού τοπίου. Προσωρινά «νιώσαμε αδυναμία αντιμετώπισης, της πυρκαγιάς χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων τόσο κοντά στην πρωτεύουσα», τόνισε ό ίδιος, προσθέτοντας ότι οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ορατότητα, ενώ καταστράφηκαν λίγες κατοικίες που βρέθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς.

13.37 - Μήνυμα του 112 για εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία στη Ρόδο. 

12.38 - Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

12.12 -Σοβαρή αναζωπύρωση στη Μάνδρα. Απειλούνται σπίτια στις περιοχές Κόρακας και Μελετάκη.

11.40 - ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο κέντρο επιχειρίσεων της Πολιτικής Προστασίας για να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της κατασβεσης των πυρκαγιών.

11.30 - Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στη Ρόδο, όπου δίνεται μάχη προκειμένου η φωτιά, που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα, να ελεγχθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

11.21 - Εκκενώνεται αυτή την ώρα ο οικισμός Κανδήλι στα Μέγαρα κάθως η φωτιά είναι ανεξέλεγχτη. Μήνυμα του 112 καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα τον οικισμό. Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή καθιστούν το έργο της πυροσβεσης εξαιρετικά δύσκολο. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και βοηθούν στην εκκένωση την περιοχή.

10.11 - Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 11:30 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

10.06 - Ανεξέλεγχτη η φωτιά στα Μέγαρα, καίει κοντά στα πρώτα σπίτια. Ισχυροί άνεμοι και πυνκνοί καπνοί δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.

9.55 - Σκληρή είναι η μάχη της πυροσβεστικής στο Λουτράκι, στο ύψος των διυλιστηρίων. Η Πυροσβεστική έχει καταφέρει να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τη Μotor oil, ενώ παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Συγκεκριμένα στη Motor Οil η πυρκαγιά έχει περιοριστεί στο μισό χιλιόμετρο πάνω από την Εθνική Οδό, όπου επιχειρούν δύο S-64 και δύο Καναντέρ L415. Η εκτίμηση πάντως των αρμόδιων πηγών είναι ότι δεν κινδυνεύει η Motor Οil, ενώ η προσπάθεια επικεντρώνονται στο να μην πλησιάσει την Εθνική.

9.00 - Ολονύχτια ήταν η μάχη της πυροσβεστικής με τα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι, με τις φωτιές που μαίνονται από τη Δεύτερα 17 Ιουλίου να έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και να καταστρέφουν σπίτια και φυσικό περιβάλλον στο πέρασμά τους. Μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζετε η μάχη της κατασβεσης στη Μάνδρα, ενώ στο Λουτράκι το έργο της πυρόσβεστικής δυσχεραίνουν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις. Τέλος μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο. 

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, με κατευθυνση τη Μάνδρα, περνώντας από οικισμούς, και καταστρέφοντας σπίτια και οχήματα. Οι οικισμοί Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρι, Αγιά Σωτήρα, Νέα Ζωή, Νέος Πόντος, Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώθηκαν. Ωστόσο σύμφωνα με την πυροσβεστική η εικόνα είναι καλύτερη.

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Μάνδρα, ωστόσο μικρές εστίες εμφανίζονται και η πυροσβεστική καλείται σε διάφορα σημεία να σβήσει κάθε μικρή εστία που αναζωπυρώνεται.

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο. Στο Λουτράκι επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ στη Ρόδο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειαστεί, κατοίκων μέσω θαλάσσης.

Αποκατασταθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

Στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία, από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά παραμένει κλειστή.

Μάχη σε όλα τα μέτωπα

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια μάχη και συνεχίζουν να επιχειρούν με ανανεωμένο προσωπικό σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, πριν από λίγο, σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 17/7 από τα Δερβενοχώρια, ο κ. Βαθρακογιάννης σημείωσε πως επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, όπως είπε, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Για τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο, ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι εξελίσσεται πλέον στο κέντρο του νησιού, ανάμεσα στους οικισμούς Απόλλωνα και Λάερμα, χωρίς μέχρι στιγμής να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Επιχειρούν 86 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, στο έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης, αλλά και 4 αεροσκάφη που έφτασαν στην Ελλάδα χθες το απόγευμα από Ιταλία και Γαλλία.

«Για σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου. Γενικότερα θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 7 μποφόρ. Παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή, τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)
- Περιφέρεια Κρήτης

Από την Πυροσβεστική εφαρμόζεται το 2ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του ΠΣ, που εκτός των άλλων προβλέπει περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των περιοχών που βρίσκονται στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων της αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστικλη Υπηρεσία απευθύνουν έκκληση στους πολίτες:
1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:
i. Το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού.
ii. Η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης.
iii. Η χρήση υπαίθριων ψησταριών.
iv. Το κάπνισμα μελισσών.
v. Η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος στο Facebook και στο Twitter, καθώς και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.