Τα fake news του Κυριάκου Βελόπουλου περί δήθεν ρωσικής βοήθειας με την παροχή δωρεάν πυροσβεστικών αεροσκαφών καταρρίπτονται από τα Ellinikahoaxes μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων όπως αυτά καταγράφηκαν πριν και μετά τη δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή την 24η Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Βελόπουλος σε μια προσπάθεια να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα περί «πατριωτών της φακής» είχε ανέβει στο βήμα της Βουλής και είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Ακούστε τώρα, η Dana Levi, μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογράφους του Ισραήλ γράφει αυτούσια και περιμένω διάψευση του πρωθυπουργού: “Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, μέσω της διπλωματικής οδού, εξέφρασε την πρόθεση να στείλει τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Ιλιούσιν στη χώρα μας, στην Ελλάδα, για την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά“. Σχόλιο της δημοσιογράφου: “Λάθος τεράστιο”»

Και είχε προσθέσει: «Πού είναι ο πρωθυπουργός που μιλάει για πατριώτες της φακής να μας πει πόσο πατριώτης είναι αυτός που αφήνει να καίγεται η Ελλάδα και δεν παίρνει ρωσικά αεροσκάφη;»

Ξεπερνώντας τη γενικότερη στάση του Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά με τη Ρωσία και τις διαρκείς προτροπές του, ξεπερνώντας ακόμη και το γεγονός ότι τα τα ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν εξυπηρετούν ως προς την κατάσβεση των πυρκαγιών λόγω της μορφολογίας των ελληνικών εδαφών, η ουσία είναι πως η δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα, αποτελεί ουσιαστικά αναπαραγωγή συνωμοσιολογικών αναφορών στο Διαδίκτυο. Ακόμη χειρότερα, από το Ισραήλ διευκρινίζεται πως το πρόσωπο που επικαλείται ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά απλός χρήστης στο Twitter.

Επί της ουσίας τώρα: ούτε ο Πούτιν πρόσφερε ρωσική, και μάλιστα δωρεάν, βοήθεια ούτε η ελληνική πλευρά ζήτησε, δεδομένης της αδυναμίας των θηριωδών ρωσικών αεροσκαφών να επιχειρήσουν με επάρκεια στη χώρα. Οι σχετικές αναφορές έγιναν από χρήστες του Twitter που κατασκευάζουν ή αναπαράγουν θεωρίες συνωμοσίας έχοντας μια τάση να επικαλούνται κατά καιρούς το… ξανθό γένος.

Η προσπάθεια του Κυριάκου Βελόπουλου πέφτει στο κενό. Οι αποκαλύψεις χαρακτηριστικές, τόσο σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική τακτική του αλλά και για όσα συμβαίνουν στο Διαδίκτυο αυτές τις δραματικές για τη χώρα ημέρες κατά τις οποίες καταγράφηκαν 563 πυρκαγιές (από τις 13 Ιουλίου) ενώ μόλις τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξαν 177 νέες.