Ζήτημα ελάχιστων ημερών αποτελεί η επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Ρόδου, όπου για ένατη ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο κρατικός μηχανισμός έθεσε σε έλεγχο την κατάσταση, ενώ η επαναφορά της πλήρους ηλεκτροδότησης στο νησί αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Ήδη άρχισαν οι αυτοψίες των πραγματογνωμόνων μηχανικών για την αποτίμηση των ζημιών που έχει προκαλέσει σε κτήρια η φωτιά, ώστε να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες. Στις αγροτικές περιοχές οι αυτοψίες γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή πυρόπληκτων καλλιεργειών.

Παράλληλα προχωρούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο το νησί. Στόχος είναι να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στον κύριο κορμό μεταφοράς ρεύματος έως το βράδυ της Τετάρτης και στις διακλαδώσεις έως το βράδυ της Πέμπτης.

Έμφαση δίνεται σε παραθαλάσσιους οικισμούς και τουριστικά θέρετρα στο νότιο τμήμα του νησιού. Ενδεικτικά, γύρω από το Κιοτάρι η φωτιά έπληξε σε πολλά σημεία την κύρια γραμμή υψηλής τάσης και έχουν πέσει ή καταστραφεί περίπου 60 στύλοι. Συνολικά, με βάση τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, έχουν καταστραφεί περισσότεροι από 110 στύλοι και τρεις υποσταθμοί.

Ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης ενισχύοντας την παλιά μονάδα που διαθέτει στο βόρειο τμήμα της Ρόδου με τέσσερα εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη. Αποτέλεσμα ήταν να καλυφθεί μεγάλο μέρος της ζήτησης και να γίνονται μόνο εκ περιτροπής τοπικές διακοπές ρεύματος, διάρκειας μίας ώρας, με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους.

Με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και την καταγραφή των ζημιών η επιχείρηση για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των τουριστών μπαίνει σε νέο στάδιο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει ουσιαστικά την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και στις πληγείσες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε, ήδη έχει αρχίσει η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης με τους τουρίστες που απομακρύνθηκαν από τα καταλύματά τους τις προηγούμενες μέρες λόγω των εκκενώσεων.

Χθες το πρωί βρίσκονταν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας λιγότερα από 180 άτομα, καθώς, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων της Ρόδου, χιλιάδες φιλοξενούμενοι στις δομές απορροφήθηκαν σε δωμάτια, ενώ άλλοι επέστρεψαν στις ξενοδοχειακές μονάδες που εκκενώθηκαν προ ημερών. Πολλοί μάλιστα συνεχίζουν τις διακοπές τους.

Την ίδια στιγμή, ομαλή είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Ρόδου, καθώς όσοι επισκέπτες ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν ή ήθελαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους εξυπηρετούνται κανονικά, και με την ενεργό στήριξη του ειδικού help desk που συγκροτήθηκε στον αερολιμένα από την Κυβέρνηση.