Έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, λόγω της φωτιάς που πλήττει το νησί.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές.

Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.

Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου.

Το μεσημέρι υπήρξε αναζωπύρωση της φωτιάς στο Βάτι, με το μέτωπο να καίει σε λόφους και δύσβατες περιοχές. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στον ΣΚΑΪ, η ημέρα θα είναι δύσκολη στο νησί καθώς από το απόγευμα αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι. Τόνισε παράλληλα ότι στο σημείο επιχειρούν 4 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και ένα συντονιστικό. Παράλληλα υπάρχει βοήθεια και από ευρωπαίους πυροσβέστες από τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν.

Δικαστική έρευνα

Εξηγήσεις για τη μεγάλη πυρκαγιά κλήθηκαν χθες να δώσουν στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου , Κατερίνα Μπαλατσούκα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Αντεισαγγελέας Εφετών ζήτησε στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και γιατί εξακολουθεί να καίει για εννέα ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως και από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου έχει παραγγελθεί η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την μεγάλη αυτή πυρκαγιά στο νησί μας αλλά και τα αίτια που την κάνουν να καίει για τόσες ημέρες στο νησί.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Βίταλα Ευβοίας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στα Βίταλα Ευβοίας του δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά, που ήταν αρκετά δύσκολη, εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί σε αγροτοδασική έκταση έξω από τον οικισμό. Επενέβησαν αμέσως επίγεια και εναέρια μέσα και οριοθετήθηκε στις 11:10.