Δεκάδες φωτιές έχουν ξεσπάσει από το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η πυρκαγιά στη Ρόδο εμφανίζει συνεχώς αναζωπυρώσεις. Μόνο στη Μαγνησία από τη 13:00 έχουν ξεκινήσει διαφορετικά πύρινα μέτωπα, σε απόσταση μεταξύ τους, στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στο Νέο Μοναστήρι, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο. Επίσης, επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν αυτή την ώρα μάχη με τις φλόγες, ενώ πριν από λίγη ώρα δόθηκε 112 ετοιμότητας (όχι προληπτικής εκκένωσης) για το Βελεστίνο, το Σέσκλο και τον Άγιο Γεώργιο Φερών.

Πιο συγκεκριμένα, η Μαγνησία ήταν από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σημερινό δείκτη επικινδυνότητας με το βαθμό 5 (ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού). Στις περιοχές αυτές οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 42-43 βαθμών) η χαμηλή υγρασία (κάτω του 14%) και οι ισχυροί άνεμοι με ριπές που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς, έχουν μετατρέψει ουσιαστικά το έδαφος σε καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί. Ειδικά στα σημεία που ήδη μαίνονταν πυρκαγιές, οι συνθήκες αυτές ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Στους 46 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στον Αλμυρό 

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλίας όπου στις 15:00 το μεσημέρι επικρατούσαν οι παρακάτω συνθήκες:
-Τανάγρα: θερμοκρασία 44 C, υγρασία 8%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ.
-Αλμυρός: θερμοκρασία 46C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ ριπαίος.
-Λάρισα: θερμοκρασία 42C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ, ριπαίος.

Ακόμα, πυρκαγιές την τελευταία ώρα έχουν ξεσπάσει επίσης στη Λευκάδα Σπερχειάδας, στο Νέο Χαλκιόπουλο Άρτας, στην Κάτω Τιθορέα Βοιωτίας, στη Βρυσιά Φαρσάλων, στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και αλλού. Τέλος, νωρίτερα το πρωί (λίγο μετά τις 10:00) είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε πευκοδάσος στο χωριό Βιταλα δυτικά της Κύμης στην Εύβοια, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη, επενέβησαν όμως αμέσως επίγεια και εναέρια μέσα και οριοθετήθηκε στις 11:10. Το ίδιο συνέβη και στην Αργαλαστή Πηλίου αλλά και στην στη Μαλαισία Βοιωτίας.