Τη διακοπή των δρομολογίων τρένων και του ρεύματος στην περιοχές της Αγίας Παρασκευής, της Τιθορέας, αλλά και του Βελεστίνου διέταξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί εκεί. Πιο συγκεκριμένα, η αμαξοστοιχία IC55 παραμένει στο Λιανοκλάδι και οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους που είναι η Αθήνα με λεωφορεία. Το ίδιο συνέβη και με τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC54 που έχει σταματήσει στο σταθμό της Λιβαδειάς. 

Ακόμα, τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56 (Αθήνα -Θεσσαλονίκη) και 887 (Καλαμπάκα - Αθήνα) πραγματοποιούνται με λεωφορεία, ενώ με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η διακοπή της κυκλοφορίας είναι πλήρης στο τμήμα Λιανοκλάδι - Λιβαδειά και στο τμήμα Λάρισα -Βόλος λόγω πυρκαγιάς στο Βελεστίνο. Συνεπώς, τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 50 και 51 αύριο, Πέμπτη 27 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία στο τμήμα Αθήνα-Λιανοκλάδι-Αθήνα και με τρένο στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Λιανοκλάδι- Θεσσαλονίκη, ενώ το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 882 (Αθηνα- Καλαμπακα) υποκαθίσταται με λεωφορείο.

Δωρεάν εισιτήρια από τη Hellenic Train στους επιβάτες που ταξίδεψαν με λεωφορείο

Από πλευράς της η Hellenic Train προσφέρει, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, ένα δωρεάν εισιτήριο, ίσης αξίας, με δικαίωμα ταξιδιού ως το τέλος του έτους στους επιβάτες που μετακινήθηκαν με λεωφορεία, δηλαδή σε εκείνους των αμαξοστοιχιών 54, 55, 56 και 57, οι οποίες αφορούσαν τα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Η ίδια προσφορά ισχύει και για τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 887, η οποία πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Καλαμπάκα. 

Όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση που οι επιβάτες των παραπάνω αμαξοστοιχιών δεν επιθυμούν το δωρεάν εισιτήριο, σε κάθε περίπτωση, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 782/2021, έχουν δικαίωμα να αποζημιωθούν με το 50% της αξίας του από τα φυσικά ταμεία της εταιρείας, με την έκδοση ονομαστικού κουπονιού ισχύος ενός έτους ή με μετρητά. Τέλος, το αίτημα για την αποζημίωση μπορεί να γίνει έως και τρεις μήνες μετά το συμβάν. Η αποζημίωση καταβάλλεται εντός ενός μήνα από την υποβολή του αιτήματος.