«Κατ’ αρχάς να εκφράσω την οδύνη μου και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων χειριστών του Canadair που συνετρίβη ενώ συνέδραμαν σε επιχείρηση κατάσβεσης στην Κάρυστο. Ηταν ένα τραγικό γεγονός που μας βύθισε όλους στο πένθος και μας θύμισε ότι οι πυροσβέστες και οι πιλότοι είναι οι αληθινοί ήρωες της εποχής μας» είναι τα πρώτα λόγια του Αδώνιδος Γεωργιάδη, λίγη ώρα μετά το τραγικό δυστύχημα που ήρθε να προστεθεί στις τελευταίες μέρες που η χώρα δίνει μάχη με τις πυρκαγιές και από χθες βρίσκεται σε τριήμερο πένθος τιμής στη μνήμη των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους. Η συζήτησή μας με τον υπουργό Εργασίας ευλόγως ξεκίνησε ακριβώς από το σημείο που η ανθρώπινη ζωή για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται υψίστης σημασίας και πρώτιστο καθήκον η προστασία της και –υπό το βάρος της οδύνης για τον χαμό των Ελλήνων ηρώων– ολοκληρώθηκε με τα θέματα του νέου χαρτοφυλακίου του...
Είστε ικανοποιημένος από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές; Τι διαφορετικό κάνατε από τον ΣΥΡΙΖΑστο θέμα αυτό;
Πάσα σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ατυχής, για τους γνωστούς λόγους. Η πολιτική κατεύθυνση της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ απλή: πρώτα μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Δεν μου αρέσει να λαϊκίζω, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η επιλογή του 112 και των προληπτικών εκκενώσεων δεν είναι μία πολυτέλεια, ούτε μία πολιτική υπεκφυγή. Είναι μία πραγματική πολιτική απόφαση, που έχει κεντρικό σύνθημα «πρώτα η ανθρώπινη ζωή». Ολα τα υλικά αγαθά ξαναφτιάχνονται· η ζωή δεν ξαναγυρίζει. Στη Ρόδο, παραδείγματος χάρη –και εκφράζω την αλληλεγγύη μου στο όμορφο αυτό νησί για την τραγωδία που εξακολουθεί να περνάει, γιατί η φωτιά δυστυχώς εκεί από ό,τι φαίνεται θα σβήσει πολύ δύσκολα– η επιχείρηση εκκένωσης 19.000 ανθρώπων ήταν πρωτοφανούς μεγέθους για τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και για τα ευρωπαϊκά. Τα δεκάδες ευχαριστήρια μηνύματα στα social media από τουρίστες προς τους κατοίκους της Ρόδου είναι πολύ συγκινητικά και θα είναι, να ξέρετε, και η παρακαταθήκη της Ρόδου για το τουριστικό προϊόν της στο μέλλον. Αρα, στο ερώτημά σας απαντώ: όταν έχουν χαθεί δύο πιλότοι μας εν ώρα καθήκοντος και όταν καίγεται ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της επικράτειας, το να πεις ότι είσαι ικανοποιημένος είναι λάθος λέξη, γιατί σκοπός σου είναι να μη χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή και να μην καεί ούτε σπιθαμή γης. Από την άλλη, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, την αυτοθυσία και το έργο που κάνουν οι πυροσβέστες και ο κρατικός μηχανισμός για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που με σφοδρότητα πλήττει τη χώρα μας.
Ποιος είναι σήμερα ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και τι δεσμεύσεις δίνετε σε αυτούς τους ανθρώπους;
Κάθε μήνα δημοσιεύεται ο Ατλας, στον οποίο μπορείτε να διαβάζετε τις εκκρεμείς συντάξεις με απόλυτη ακρίβεια. Οι εκκρεμείς συντάξεις του περασμένου μηνός, δηλαδή οι συντάξεις που έχουν καθυστερήσει πέραν των 90 ημερών, όχι οι τρέχουσες, ήταν στο σύνολο 32.000. Εάν σκεφτείτε όμως ότι μέσα σε αυτές είναι αρκετές συντάξεις που αφορούν τους ανθρώπους που έχουν χρέη πάνω από τα όρια που μπορεί να βγει μία σύνταξη ή συντάξεις όπου ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ακόμα προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα, στην πραγματικότητα οι εκκρεμείς συντάξεις είναι περίπου στις 20.000. Σκοπός μας είναι αυτός ο αριθμός να πέσει ακόμα παρακάτω. Εχω βάλει στόχο στο τέλος του χρόνου το 32.000 να γίνει 25.000 ή και ακόμα λιγότερο και με αυτόν τον ρυθμό να συνεχίσουμε ώστε σε ένα διάνυσμα χρόνου να είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές. Εχουμε και περίπου 60.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, όπου κι εκεί όμως έχουμε αυξήσει αρκετά τον ρυθμό που τις εκδίδουμε και πιστεύουμε ότι σε λίγους μήνες θα έχουν τείνει προς το μηδέν. Σε γενικές γραμμές, πάντως, υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος.
Είναι ποτέ εφικτό να δούμε τις συντάξεις να βγαίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω μιας απλής και σύντομης διαδικασίας;
Ολος ο στόχος του e-ΕΦΚΑ και η πολιτική κατεύθυνση που έχω δώσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα υπουργός Εργασίας είναι να επιταχυνθούν τα προγράμματα ψηφιοποίησης, που θα επιτρέψουν κάποια στιγμή στο μέλλον την αυτόματη έκδοση των συντάξεων με το πάτημα ενός κουμπιού ακόμα και από το κινητό μας τηλέφωνο. Αυτό θεωρητικά μπορεί να γίνει, πρακτικά όμως είναι πιο δύσκολο, καθόσον ο Ατλας έχει την ασφαλιστική ιστορία μας από το 2013 και μετά. Αρα, ό,τι είναι πριν από το 2013 είναι ακόμα έγχαρτο και αυτό πρέπει να ψηφιοποιηθεί. Μόνο όταν θα έχουμε ψηφιοποιήσει όλες τις έγχαρτες αποδείξεις της ασφαλιστικής ιστορίας εκάστου θα μπορούμε να φτάσουμε στο μέλλον στην ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως παραδείγματος χάρη γίνεται σήμερα για κάποιες κατηγορίες όπως οι αγρότες.
Από τη στιγμή που τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονται σε καλύτερο δρόμο, δεν θα ήταν δικαιότερο και οι δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν 14 μισθούς;
Το ερώτημά σας είναι καθαρά δημοσιονομικού χαρακτήρα και δεν αφορά το υπουργείο Εργασίας. Αρα, θα πρέπει να το απευθύνετε στον αρμόδιο υπουργό τον κύριο Κωστή Χατζηδάκη.
Ποια είναι η άποψή σας για το κλίμα που διαμορφώνεται με την Τουρκία; Είμαστε «έτοιμοι» για τη Χάγη;
Προσπαθώ να καταλάβω από την πρώτη μέρα που δόθηκε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα γιατί έχει γίνει όλη αυτή η φασαρία. Είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάτι καινούργιο από ό,τι λέει η ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες; Δεν είναι παγία θέση όλων των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων ότι η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, προφανώς και οι θαλάσσιες ζώνες που παλιά δεν τις ξέραμε και ο μόνος τρόπος επίλυσής τους είναι η προσφυγή στη Χάγη; Είπε κάτι διαφορετικό ο πρωθυπουργός; Και σας ρωτώ: Εχουμε πάει τόσα χρόνια στη Χάγη; Οχι. Γιατί δεν έχουμε πάει; Διότι η Τουρκία δεν υπογράφει να πάμε στη Χάγη, γιατί για να πάμε στη Χάγη πρέπει προηγουμένως η Τουρκία να αναγνωρίσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, τις οποίες η Τουρκία δεν θέλει να αναγνωρίσει. Είναι τόσο απλό. Προσωπικά δεν έχω μεγάλη προσδοκία ότι θα αλλάξει κάτι, σίγουρα πάντως ο πρωθυπουργός δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά τα πάγια δεδομένα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ολα τα υπόλοιπα που γράφονται είναι άλλο ένα κομμάτι του πολιτικού παιχνιδιού. Η Ελλάδα σταθερά υπερασπίζεται τη διεθνή νομιμότητα και αυτό κάνει και τώρα, το όπλο μας ήταν, είναι και θα είναι το διεθνές δίκαιο.
Οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ σάς βρίσκουν σύμφωνο; Ακόμα και με πρόσωπα που έως χθες ασκούσαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση;
Εχω πει πολλές φορές και σε προηγούμενο πολιτικό χρόνο: η πραγματική μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και το θεμέλιο πάνω στο οποίο έχει χτίσει μία πρωτοφανή πολιτική ηγεμονία είναι ότι έχει καταφέρει να ενώσει σε μία παράταξη ανθρώπους όπως παραδείγματος χάριν εγώ ή ο Μάκης Βορίδης με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τη Ζέφη Δημαδάμα και τον Γιώργο Μαυρωτά. Αυτό δεν ήταν πολιτικά αυτονόητο πριν από μερικά χρόνια. Θα έλεγα ότι είναι σχεδόν πρωτοφανές. Οχι τόσο ότι καταφέραμε να βρεθούμε σε μία παράταξη, αλλά ότι καταφέραμε να συνεργαστούμε αρμονικά για το καλό του ελληνικού λαού και αυτό νομίζω είναι που έδωσε και το μεγάλο ποσοστό στις εκλογές, καθόσον δημιούργησε έναν πολύ ευρύτερο πολιτικό χώρο στον οποίον κυριαρχεί η Νέα Δημοκρατία. Αρα, για μένα το να μένουμε στα πρόσωπα και να κάνουμε κάποιου είδους πολιτικό κουτσομπολιό δεν έχει μεγάλη σημασία. Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας –εάν μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό– είναι ευπρόσδεκτα στη Νέα Δημοκρατία, αρκεί να συμμεριζόμαστε τις βασικές κοινές αρχές και νομίζω ότι με όλα αυτά τα πρόσωπα συμμεριζόμαστε τις βασικές κοινές αρχές. Αλλωστε, μην ξεχνάτε ότι η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Καραμανλή αυτό έλεγε: «Ενα κόμμα που θα ενώνει τους Ελληνες από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι τη Δεξιά». Αυτό που ήθελε να κάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 το έχει επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2023. Δεν έχει αλλάξει η Νέα Δημοκρατία, έχει καταφέρει να θεμελιώσει την ιστορική βάση της.
Έχει σημασία για εσάς ποιο πρόσωπο θα εκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;
Ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρός της και υπουργός της κυβερνήσεως Μητσοτάκη δεν έχω απολύτως κανέναν λόγο να εκφράσω προτίμηση για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εσωτερική τους διαδικασία, θα εκλέξουν όποιαν ή όποιον νομίζουν. Ως πολίτης της χώρας προφανώς με ενδιαφέρει να έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργική, η οποία θα παίζει τον ρόλο που πρέπει να παίζει μέσα σε ένα ομαλό δημοκρατικό σύστημα. Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μία τέτοιου τύπου ηγεσία. Το ποια θα είναι, επαναλαμβάνω, δεν είναι δικός μου λογαριασμός.