Παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων, μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός για τις εκλογές και τη διεξαγωγή τους. Όπως δήλωσε από βήματος, «θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για το αδιάβλητο των εκλογών. Θα ζητήσουμε να ξεχάσετε οποιαδήποτε συζήτηση για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Θα ζητήσουμε τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο, προς όλα τα κόμματα και με αμετάβλητη ανάρτηση στο gov.gr. Θα ζητήσουμε η υπουργός Εσωτερικών να επιλέγει τον προμηθευτή για τη διενέργεια των εκλογών μέσα από διαγωνισμό και όχι με απευθείας ανάθεση στη SingularLogic».

Πλέον αυτών, επεσήμανε τις «ομολογίες του υπουργείου Εσωτερικών ότι έχουμε εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους εκατόν εβδομήντα εννέα χιλιάδες ψηφοφόρους άνω των εκατό ετών και δέκα χιλιάδες ψηφοφόρους άνω των εκατόν δεκαπέντε ετών». Απ’ όσα κατάλαβα, δηλαδή, ο πρόεδρος αμφισβητεί ως διαβλητές τις εκλογές που τον έβαλαν στο Κοινοβούλιο. Εντυπωσιακό.   

Οι απαντήσεις ήταν ξεκάθαρες 

Παρά το γεγονός πως η συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή αφορούσε το νομοσχέδιο σχετικά με την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς στις πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα και τις πρωτοφανείς ακραίες καιρικές συνθήκες, τονίζοντας πως η Πολιτεία είναι «σε πόλεμο με το μέτωπο της φωτιάς», υποστηρίζοντας, δε, πως σε πολλές περιπτώσεις η μάχη αυτή είναι άνιση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε κατά τη δευτερολογία του και στις αιτιάσεις για ολιγωρία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, λέγοντας πως η κυβέρνηση έκανε αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ακριβώς για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της κρατικής μηχανής. Όσον αφορά το πρόγραμμα «Αιγίς», που έθιξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τώρα υλοποιείται», καθώς είναι «τομεακό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ», το οποίο μόλις ξεκίνησε, καταλήγοντας «ας είμαστε λίγο προσεκτικοί γενικά στην κριτική μας εξ αποστάσεως ή καθέδρας, όταν δεν γνωρίζουμε πραγματικά τις λεπτομέρειες στο πεδίο». 

Αποχαιρετισμός...  

Ήταν ένα βουβό απόγευμα, όπως όλα εκείνα τα απογεύματα των έξι μαύρων μηνών. Η τηλεόραση έπαιζε κάποιο καρτούν στο Nickelodeon, που δεν παρακολουθούσε κανείς. Ούτε καν το παιδί, που έδινε μια μάχη άνιση. Άνοιξε η πόρτα, ουδείς γύρισε να δει ποιος μπήκε. Ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, συνοδευόμενη από μια ακόμη κυρία.

Μας ρώτησε εάν θα θέλαμε κάτι, κάτι επιπλέον από αυτά που δεν μπορούσε να παρέχει το νοσοκομείο. Εξέπεμπε μια πρωτόγνωρη ηρεμία και γαλήνη. Φεύγοντας, η κυρία που τη συνόδευε μας άφησε ένα τηλέφωνο να την καλέσουμε για οτιδήποτε χρειαστούμε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει. Η «Ελπίδα» θα μείνει πίσω να τη θυμίζει για πάντα.  

Ηττοπάθεια στη βάση 

Διαβάζοντας την έρευνα της Metron Analysis που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής» για τις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να πω ότι μου έκανε εντύπωση η πρόβλεψη ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα σαρώσει. Είναι αναμενόμενο. Είναι η μόνη αυτή τη στιγμή που μπορεί να εγγυηθεί μια κάποια ενότητα.

Ωστόσο, στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας παρατήρησα ένα ενδιαφέρον εύρημα: Ενας στους πέντε εναπομείναντες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 21%) θεωρεί ότι κανείς εκ των υποψήφιων προέδρων μπορεί στο μέλλον να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γεγονός, αν μην τι άλλο, εντυπωσιακό για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.  

Η αλήθεια για τα εναέρια μέσα 

1. Αν είχαμε Beriev, οι φωτιές θα έσβηναν ταχύτερα: Η Ελλάδα είχε Beriev το 2021 αλλά και το 2007, με εξαιρετικά μεγάλο κόστος ενοικίασης και συντήρησης. Εκτός του ότι παρουσίαζαν διαρκώς βλάβες, στις μεγάλες φωτιές του 2021 είχαν πενιχρά αποτελέσματα.   

2. Εχουμε έλλειψη εναέριων μέσων: Η Ελλάδα φέτος έχει 89 εναέρια μέσα, από 61 που είχε το 2019. Ειναι ο μεγαλύτερος στόλος που είχαμε ποτέ. Το θέμα είναι κυρίως οργανωτικό, αλλά και κατακερμάτισης δυνάμεων, καθώς έχουμε καθημερινά 50-80 πυρκαγιές σε ακραίες συνθήκες. 

3. Πήραμε Rafale και περιπολικά, ενώ θα μπορούσαμε να πάρουμε δεκάδες Canadair: Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει 18 Canadair τύπου CL-215 και 7 νεότερης γενιάς CL-415. Η τελευταία αγορά ήταν το 2004, ενώ η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή το 2015. Για να αρχίσει ξανά η παραγωγή, πρέπει να υπάρξει μεγάλη παραγγελία, γι’ αυτό η ΕΕ ζήτησε 24 αεροσκάφη. Η Ελλάδα θα παραλάβει 7 το 2026. 

4. Επρεπε να είχαμε προμηθευτεί ελικόπτερα Ericsson: Ειναι πράγματι ίσως τα πιο αποτελεσματικά, όμως δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής. Ηταν ελικόπτερα στρατιωτικής χρήσης των ΗΠΑ, οι οποίες τα παρόπλισαν. Στον πλανήτη υπάρχουν μόλις 35 λειτουργικά και η Ελλάδα έχει τα 10 από αυτά.