Δεν έζησε περιχαρακωμένη στην άνεση και στην ανεμελιά, αν και θα μπορούσε. Επέλεξε τον ανηφορικό δρόμο της αδιάλειπτης προσφοράς. Οπως έγραψε μια φίλη στα κοινωνικά μέσα, «επέστρεψε κυριολεκτικά στην κοινωνία τα δώρα της ζωής». Η κοινωνία θρηνεί, λυπάται, μοιρολογεί. Εχασε μια φίλη, μια συμπαραστάτρια, μια αρωγό, μια μπροστάρισσα, μια γυναίκα-σύμβολο ανιδιοτελούς προσφοράς. Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έδωσε το παρών στη μεγάλη μάχη για την προστασία των αγγέλων μας, των παιδιών. Στάθηκε δίπλα στα παιδιά με καρκίνο και στις οικογένειές τους, φροντίζοντας για τα πάντα.

Ίδρυσε το 1990 τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και το Ιδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και χρησιμοποίησε το κοινωνικό και επικοινωνιακό της εκτόπισμα για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και να την ωθήσει στο δρόμο της προσφοράς. Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, παρέμεινε ακούραστη και δραστήρια μέχρι το τέλος.

Στις 18 Ιουνίου βρέθηκε στο Παρίσι για εκδήλωση της UNESCΟ, όπου τιμήθηκε για τα 25 χρόνια προσφοράς της στον άνθρωπο και στον πολιτισμό. Στις 9 Ιουνίου στο Ζάππειο, για τη φλόγα των Special Olympics και δύο ημέρες πριν στο Ζάππειο για τη βράβευση από τους αποδήμους Ελληνες του συζύγου της, Βαρδή Βαρδινογιάννη. Στις 12 Μαΐου στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», σε εκδήλωση για τη Γιορτή της Μητέρας στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

Μητέρα η ίδια πέντε παιδιών, τόνισε εκείνη την ημέρα απευθυνόμενη στον κόσμο ότι «σε αυτή την αίθουσα, κάθε μητέρα έχει τη δική της προσωπική ιστορία και διαδρομή, και αυτό που μας ενώνει είναι το πιο βαθύ συναίσθημα: η δίχως όρια αγάπη για τα παιδιά μας. Μια αγάπη που αποτελεί πηγή αστείρευτης δύναμης, με την οποία στεκόμαστε στο πλευρό τους σε κάθε δυσκολία. Πόσω μάλλον όταν τα παιδιά δίνουν μία τόσο άνιση μάχη για τη ζωή τους. Ολες σας, κατέχετε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και στα μάτια μας είστε οι πιο σπουδαίες ηρωίδες. Σας ευχαριστώ που αποτελείτε για όλους μας πρότυπα δύναμης και θάρρους και φωτίζετε με το παράδειγμά σας το δρόμο της ελπίδας». 

Πάντα αεικίνητη 

Το πρόγραμμά της ήταν φορτωμένο. Αλλά δεν έκανε πίσω. Ηξερε πόσοι περίμεναν από εκείνη. Είχε τις δεσμεύσεις της και ήταν ταγμένη στο σκοπό της για έναν καλύτερο κόσμο, δίνοντας μάχη και κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Αεικίνητη, επέμενε να μάχεται για ένα καλύτερο αύριο. Η κοινωνία την αγκάλιασε, την εμπιστεύτηκε και την τίμησε. «Ημουν το τελευταίο πρόσωπο που η Μέλινα Μερκούρη μίλησε στο τηλέφωνο, λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Αγωνίζομαι ακόμη για την εκπλήρωση της υπόσχεσης ζωής που της έδωσα τότε…», είπε πρόσφατα στο «BHMAGAZINO». Η δουλειά της έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα. «Η Ελπίδα μετρά πια 32 χρόνια ζωής και προσφοράς στα παιδιά με καρκίνο και στις οικογένειές τους. Μέσα σε αυτά τα χρόνια χιλιάδες παιδιά, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο, έχουν βγει νικητές. Περισσότερες από 2.000 οικογένειες έχουν βρει σπιτικό στον ξενώνα μας, ενώ η ογκολογική μας μονάδα συγκαταλέγεται πια ανάμεσα στις καλύτερες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τρία στα τέσσερα παιδιά μας γίνονται εντελώς καλά και συνεχίζουμε δυναμικά τηρώντας την υπόσχεσή μας πως η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι… Τίποτα από όλα όσα πετύχαμε δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Ολων εσάς που είσαστε πάντα στο πλευρό μας και για αυτό θα ήθελα να σας απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε στα τέλη του 2022 μιλώντας στο STAR και στη Ζήνα Κουτσελίνη. 

Η παρουσία της επί μακρόν κινητροδότησε πολλούς συνανθρώπους μας. Οι ευεργετικές συνέπειες της δράσης της είναι ήδη αισθητές με το παραπάνω. Ανοιξε το δρόμο και γαλούχησε μια νέα και δυναμική γενιά εθελοντών, μπολιάζοντάς τους με την αγάπη για την προσφορά στον άνθρωπο. Εκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός. Καλό ταξίδι.