Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη «έφυγε» σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουλίου, από τη ζωή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οικογένειάς της, αφήνοντας πίσω της ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που τιμήθηκε δεόντως στη χώρα μας, ενώ ξεπέρασε και τα ελληνικά σύνορα, καθώς η προσφορά της στην κοινωνία και δη την ελληνική αναγνωρίστηκε και από την UNESCO που την ανακήρυξε σε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως. Με τη σειρά τους οι Έλληνες πολιτικοί την αποχαιρετούν, αποτίωντάς της φόρο τιμής και συμφωνώντας, όλοι τους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές, ότι σήμερα έφυγε μία «μεγάλη Ελληνίδα».

Λίνα Μενδώνη: αποχαιρετά μία «ανεκτίμητη φίλη και στενή συνεργάτιδα»

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, μιας ανεκτίμητης φίλης και στενής συνεργάτιδας, η οποία άφησε επί δεκαετίες ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημόσια ζωή», ανέφερε στην αρχή της δήλωσής της για την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε για το σύνολο του φιλανθρωπικού έργου που πρόσφερε στην ελληνική κοινωνία όσο ήταν εν ζωή: «Η πολυσχιδής δράση της δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες λέξεις: Από την πολύχρονη προσφορά της στα παιδιά με καρκίνο, που επιστεγάστηκε με την ίδρυση του νοσοκομείου "Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα", μέχρι την απονομή του εμβληματικού Βραβείου "Νέλσον Μαντέλα", καθώς και τις υπηρεσίες που προσέφερε επί δεκαετίες ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO».

Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι «η προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στον Πολιτισμό, υπήρξε τεράστια, συστηματική και διαρκής. Αφιέρωσε χρόνο και πάθος στην εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πολύτιμη η προσφορά της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης. Ως διοργανώτρια αλλεπάλληλων συνεδρίων και ημερίδων και ως εμψυχώτρια και άοκνη αρωγός δεκάδων άλλων, μικρών και μεγάλων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, που τις περισσότερες φορές συμπλέκονταν αρμονικά με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα».

Στο τέλος, κατέληξε, υπογραμμίζοντας: «Η προσφορά και το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη θα μείνουν όχι μόνον ορατά, αλλά και βαριά παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς, που με αυταπάρνηση υπηρέτησε. Στον Βαρδή, τα παιδιά και τα εγγόνια της, τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η παρακαταθήκη αυτή ξεπερνά κάθε διεθνή διάκριση από τις πολλές που είχε η Μαριάννα

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα, που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους οι οποίοι, στις μέρες μας, μετέτρεψαν την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο», επεσήμανε στην αρχή της δήλωσής του για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας να αποτίει φόρο τιμής στην Ελληνίδα φιλάνθρωπο, ανέφερε: «Πέρα απ’ την λάμψη του ονόματός της και πέρα από την οικονομική ισχύ της οικογένειάς της. Είχα την τύχη να είμαι φίλος και συνομιλητής της, κυρίως μέσω της γνωριμίας μου με τα παιδιά της. Και μπορώ να βεβαιώσω για την ευαισθησία και την τρυφερότητα με την οποία το μικρό της όνομα επένδυσε το βαρύ επώνυμό της. Είναι ακριβώς αυτή η ευαισθησία που, από την πολυσήμαντη δράση της για την ειρήνη, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, θα ξεχωρίζει πάντα την αγάπη της για τους μικρούς ήρωες».

Έπειτα, κάνοντας λόγο στο μεγάλο έργο της που όλα τα προηγούμενα χρόνια βοήθησε πολλά παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, είπε: «Η "Ελπίδα" θα δίνει πάντα ελπίδα στους ανήλικους μαχητές που μάχονται για τη ζωή. Χάρη σε αυτήν, εκατοντάδες παιδιά έχουν, ήδη, νικήσει τον καρκίνο που τα χτύπησε στο ξεκίνημα της διαδρομής τους. Ενώ πολλά άλλα, θα ξαναπιάσουν, σύντομα, το νήμα της συνέχειας στο ταξίδι τους ακολουθώντας στην Ελλάδα τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες θεραπείες. Έχοντας, μάλιστα, δίπλα τους τις οικογένειές τους».

Στο τέλος, κατέληξε, λέγοντας: «Η παρακαταθήκη αυτή νομίζω ότι ξεπερνά κάθε διεθνή διάκριση από τις πολλές που είχε η Μαριάννα. Όπως και κάθε άλλη γνωστή αλλά και άγνωστη συνεισφορά της στα πολλά μέτωπα στα οποία μετείχε με σταθερό τους επίκεντρο τον άνθρωπο. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα έργο ζωής. Γι’ αυτό και θα κρατά πάντα ζωντανή και ενεργή την μνήμη μιας σπουδαίας γυναίκας. Η σκέψη μου, όπως και της Μαρέβας, είναι στον σύζυγο, στα παιδιά και στους δικούς της ανθρώπους».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα λείψει από όλους εμάς που μοιραστήκαμε μαζί της το όνειρο της προσφοράς

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα λείψει πάνω από όλα από την οικογένειά της, από τα παιδιά της, από τα εγγόνια της, από το σύζυγό της. Θα λείψει από την Ελληνική κοινωνία και από όλους εμάς, που την αγαπήσαμε και μοιραστήκαμε μαζί της το όνειρο της προσφοράς και το έργο της», τόνισε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και νυν βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος για την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννης. 

Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή της δήλωσής του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό, τιμή, ευγνωμοσύνη και αναγνώριση μία μεγάλη κυρία, μία προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας και διεθνούς κύρους, μια μεγάλη Ελληνίδα, μία δυναμική γυναίκα, μία σπουδαία μητέρα, η οποία αφιέρωσε όλη της τη ζωή προσφέροντας ανεκτίμητο, πατριωτικό, φιλανθρωπικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο. Δημιούργησε με το σύζυγό της, Βαρδή Βαρδινογιάννη, μία ωραία οικογένεια, με αρχές και αξίες».

«Αφήνει πίσω της μεγάλη παρακαταθήκη καθώς υπήρξε εμπνευστής και πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO. Είχα την τιμή και τύχη να είμαι κοντά της από τα πρώτα βήματα της ίδρυσης του Φιλανθρωπικού Σωματείου "ΕΛΠΙΔΑ", ενός έργου προσφοράς ζωής και πραγματικής ελπίδας στα μικρά παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και ουσιαστικό στήριγμα στις οικογένειές τους χάρις στο Ογκολογικό Νοσοκομείο, δικό της δημιούργημα, που επάξια φέρει το όνομά της».

Στο τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος καταλήγει ως εξής: Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα λείψει πάνω από όλα από την οικογένειά της, από τα παιδιά της, από τα εγγόνια της, από το σύζυγό της. Θα λείψει από την Ελληνική κοινωνία και από όλους εμάς, που την αγαπήσαμε και μοιραστήκαμε μαζί της το όνειρο της προσφοράς και το έργο της. Ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ελπίδα. Το έργο της και η ανάμνησή της είναι ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά στον άνθρωπο ,στην πατρίδα μας και την κοινωνία».

Νίκος Ανδρουλάκης: Μεγάλη Ελληνίδα, με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας

«Με θλίψη και σεβασμό» αποχαιρετά τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για μία «μεγάλη Ελληνίδα, με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας». Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter με αφορμή τον θάνατό της, γράφοντας πως «ήταν πολύτιμος αρωγός σε κάθε μεγάλη εθνική υπόθεση, όπως το αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα».

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ''ΕΛΠΙΔΑ'' βρέθηκε επί τριάντα χρόνια στην πρωτοπορία του αγώνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και πρόσφερε στην Ελλάδα την πρώτη αμιγώς παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών καθώς και το πρώτο ογκολογικό παιδιατρικό νοσοκομείο».

Στο τέλος, κατέληξε, λέγοντας: «Θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια και η αγάπη της για την Ελλάδα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη: «Αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό μια μεγάλη Ελληνίδα με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO έθεσε στο επίκεντρο του ανθρωπιστικού της έργου την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν πολύτιμος αρωγός σε κάθε μεγάλη εθνική υπόθεση, όπως το αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ''ΕΛΠΙΔΑ'' βρέθηκε επί τριάντα χρόνια στην πρωτοπορία του αγώνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και πρόσφερε στην Ελλάδα την πρώτη αμιγώς παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών καθώς και το πρώτο ογκολογικό παιδιατρικό νοσοκομείο. Θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια και η αγάπη της για την Ελλάδα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

ΣΥΡΙΖΑ: Μία ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της φιλανθρωπίας

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της φιλανθρωπίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνέχεια, επισημαίνεται στην ανακοίνωση:«Ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO ανέπτυξε σημαντική δράση εντός και εκτός Ελλάδας αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και την έγνοιά της απέναντι στα παιδιά με έμπρακτες εκδηλώσεις φροντίδας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την τίμησε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα για το 2020, αναγνωρίζοντας έτσι τον αγώνα της κατά του παιδικού καρκίνου».

Στο τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το κείμενο της ανακοίνωσής του, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη, στα παιδιά και στα εγγόνια της.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Τώρα η αγαπημένη μας Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα βρει την αγαπημένη της Σόφη εκεί ψηλά

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο αποχαιρέτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή χθες, Δευτέρα 24 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μία φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται να μιλάνε η μητέρα του Σοφία που έχει «φύγει», επίσης, από τη ζωή από το 2015 με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. 

Την εικόνα τη συνόδευσε το εξής συγκινητικό κείμενο: «Τώρα η αγαπημένη μας Μαριάννα Βαρδινογιάννη θα βρει την αγαπημένη της Σόφη εκεί ψηλά. Θα μας στέλνουν την αγάπη τους και το φως τους.Στην μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια της τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.Το έργο της υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό και άγγιξε όλα τα παιδιά της Ελλάδας.Η ζωή ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια και σήμερα θρηνούν όλες οι οικογένειες.Θα θυμάμαι για πάντα τα ζεστά της λόγια στην περίοδο της πανδημίας που μας έδειξαν το φως στη δύσκολη εκείνη περίοδο.Καλό ταξίδι».