Τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία «έφυγε» χθες, Δευτέρα 24 Ιουλίου, αποχαιρέτησε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρίστος Λιάπης. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το συλληπητήριο μήνυμά του, «έφυγε μία μεγάλη κυρία της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Το ενδιαφέρον της για τα λιγότερο ευνοημένα μέλη της κοινωνίας μας θα αποτελεί διαρκές παράδειγμα μιας άσβεστης φλόγας ανθρωπιάς, ευαισθησίας και αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο».

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ αναφέρεται φυσικά στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, στο οποίο η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ζωής της. Υπενθυμίζεται πως ήταν ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Επιπλέον, η UNESCO από το 1999 την είχε τίμησει, ανακηρύσσοντάς την ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά. Είχε ασχοληθεί και με τη συγγραφή, έχοντας γράφει το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική κοινωνία». Τέλος, έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνος Τιμής. Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.