Κόμμα «δύο κύκλων» προτείνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του κόμματος από την τάση της Ριζοσπαστικής Ενότητας. Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» της περασμένης Πέμπτης, με τίτλο «Για μια νέα αρχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», το οποίο υπογράφουν οι Αντώνης Κοτσακάς, Χρήστος Λαμπρίδης, Γιάννης Μπουλέκος, Διονύσης Τεμπονέρας και Χάρης Τσιόκας, προτείνουν τα ακόλουθα: «Στον πρώτο κύκλο θα εντάσσονται τα μέλη με περισσότερα δικαιώματα και υποχρεώσεις (πχ εκλογές οργάνων του κόμματος) και στον δεύτερο κύκλο θα λειτουργούν μέλη με λιγότερες υποχρεώσεις και συνεπώς με λιγότερα δικαιώματα (πχ συμμετοχή σε εσωκομματικές προκριματικές εκλογές για θεσμικές ιδιότητες του δημοσίου χώρου όπως Βουλή, Αυτοδιοίκηση κλπ)». Το κείμενο είναι ενδεικτικό της διάθεσης κάποιων στελεχών για ανατρεπτικές αλλαγές στο κόμμα και στη «μετά Τσίπρα» εποχή. Κάπως έτσι θυμήθηκα εκείνο τον viral έφηβο από τα 90s, που σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς τα περνάει στα rave party απάντησε «κοιμάμαι και βλέπω κύκλους». 

Σε εντατικό φροντιστήριο 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων του, έχει επιφορτιστεί και με το να καλεί τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της κυβέρνησης σε συσκέψεις εργασίας για την ενημέρωσή τους σχετικά με θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, τον καθορισμό της στρατηγικής και την παροχή βασικών πληροφοριών σχετικά με το υλοποιούμενο και σχεδιαζόμενο κυβερνητικό έργο. Στις συναντήσεις αυτές, συμμετέχει και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, ο οποίος έχει ούτως ή άλλως ενεργό ρόλο στην προβολή του κυβερνητικού έργου καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το όλο πρότζεκτ υλοποιείται με εντολές του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, καθώς αποτελεί προσωπική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη το σύνολο των κυβερνητικών, αλλά και κοινοβουλευτικών στελεχών να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένα για τις δράσεις της κυβέρνησης, ώστε να μπορούν να τις υποστηρίξουν επικοινωνιακά. 

Πρώτα οι διακοπές… 

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έλαβε την απαιτούμενη άδεια απουσίας από τη Βουλή και απερίσπαστος ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις προγραμματισμένες αυγουστιάτικες διακοπές του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ συν γυναιξί και τέκνοις. Και μπορεί να μην είναι σύνηθες ένας βέρος αριστερός ριζοσπάστης πολιτικός να πηγαίνει στο άντρο του καπιταλισμού για να ξεκουραστεί, αλλά ο κ. Τσίπρας είναι ανατρεπτικός και σε αυτό. Αλλωστε και ο Τσε φορούσε Rolex. Ωστόσο, η είδηση δεν είναι οι πολυήμερες διακοπές του πρώην πρωθυπουργού, αλλά το γεγονός ότι ετοιμάζει να γράψει βιβλίο για τη συνολική εμπειρία του στην πολιτική και βεβαίως για τα χρόνια του στην πρωθυπουργία. 

…και μετά το ίδρυμα 

Αν και ακόμα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει συχνή παρουσία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, οι συνεργάτες του έχουν ήδη καταλήξει σε ενοικίαση νέων γραφείων, μακριά από την πλατεία Ελευθερίας, τα οποία ανακαινίζονται και θα είναι έτοιμα να στεγάσουν τόσο τον πρώην πρωθυπουργό όσο και τους στενούς του συνεργάτες και μάλιστα λίαν συντόμως. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας οργανώνει και τη δημιουργία ιδρύματος, το οποίο θα εξασφαλίσει την υστεροφημία του ιδίου και το legacy της «πρώτης φοράς Αριστεράς». Αλλωστε, όπως όλα τα ιδρύματα τέως πρωθυπουργών, δικαιούται κατά τον Ν. 3577/2007 ετήσια κρατική επιχορήγηση για να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδά του. 

Η αίσθηση του αναντικατάστατου 

«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας και να είμαστε αλαζόνες και να θεωρούμε τους εαυτούς μας περίπου αναντικατάστατους», έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Ηταν η πρώτη φορά που μιλούσε σε όλο τον κομματικό μηχανισμό και εξαρχής φρόντισε να βάλει φραγμό στην αλαζονεία, στην αμετροέπεια και την έπαρση. Ηταν η πρώτη φορά που διεκήρυττε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα ανεχτεί αποκλίνουσες συμπεριφορές. 

Στις εκλογές το κύριο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η «αλαζονεία Μητσοτάκη» και η «ασυδοσία του 40%». Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι μια ισχυρή ΝΔ και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να υπηρετήσει το λαό χωρίς ασυδοσία, χωρίς αλαζονεία, χωρίς αμετροέπεια. Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε από το αποτέλεσμα. 

Η κυβέρνηση, όπως και κάθε κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα, παρουσίασε κάποιες αρρυθμίες συντονισμού, οι οποίες φάνηκε να διορθώνονται. Εξαγγελίες υπουργών που δεν είχαν συζητηθεί μαζεύτηκαν με διορθωτικές δηλώσεις. Οι πυρκαγιές άλλωστε έστρεψαν τους προβολείς στο συντονισμό της κατάσβεσης και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και είναι κατάφωρα άδικο να ασχολούμαστε με τις διακοπές και τα ζεϊμπέκικα ανθρώπων που αδυνατούν να κατανοήσουν την κρισιμότητα της περιόδου και των συμβολισμών.