To site ellinikahoaxes.gr, ύστερα από έρευνα που διενήργησε σε επισήμως αναρτημένα δημόσια έγγραφα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ισχυρισμός Βελόπουλου ότι η πυρκαγιά στο Βελεστίνο της Μαγνησίας, που εξαπλώθηκε προς τη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου και τη Νέα Αγχίαλο, σχετίζεται με έγκριση αιολικού πάρκου για «80 ανεμογεννήτριες στην περιοχή που καιγόταν τρεις μέρες», είναι αβάσιμος και παραπληροφόρηση.

Από τα στοιχεία της επένδυσης «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση Μαυροβούνι του Δήμου Ρήγα Φεραίου» προκύπτει ότι οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν είναι 16 και όχι 80 –όπως υποστήριξε ο Βελόπουλος– και σε αντιδιαμετρικά άλλη θέση από την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Η δε αδειοδότηση ξεκίνησε το 2021. Φαντάζει απίστευτο, αλλά ένας από αυτούς που υποστηρίζουν την ψεκασμένη θεωρία περί εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε καμένες εκτάσεις δεν μας εξηγούν για ποιον λόγο να κάψει κάποιος μια έκταση από τη στιγμή που μπορεί νόμιμα να εγκαταστήσει ΑΠΕ μέσα στο δάσος.

Πυροπροστασία και αυτοδιοίκηση

Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται για τις αρμοδιότητες των δήμων όσον αφορά την πυροπροστασία, ισχύουν τα ακόλουθα: Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους και, εφόσον αυτοί δεν το πράττουν, να καθαρίζουν αυτεπάγγελτα τα μη περιφραγμένα οικόπεδα και να επιβάλλουν πρόστιμα και τις δαπάνες καθαρισμού.

Σε περίπτωση που το οικόπεδο είναι περιφραγμένο, χρειάζεται γνώμη της Πυροσβεστικής και εισαγγελική άδεια. Η υποχρέωση καθαρισμού αφορά και κοινόχρηστους χώρους του δήμου, π.χ. πάρκα, περιαστικά δάση, για εκτάσεις εντός σχεδίου πόλεως.

Οι δήμοι έχουν υποχρέωση δημιουργίας τμήματος Πολιτικής Προστασίας, κατάρτισης επιχειρησιακών σχεδίων σε περιπτώσεις καταστροφών, καθορισμού σημείων με ειδική σήμανση για ασφαλή συγκέντρωση πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εκπαίδευσης προσωπικού και δομών σε θέματα πυροπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, οι δήμοι μπορούν να λάβουν πρωτοβουλίες για συντονισμό εθελοντικών δράσεων και την προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων έργων (π.χ. υδροφόρες) για την ενίσχυση της κατασβεστικής ισχύος της Πυροσβεστικής.

Χαλασμένο το... τυρί

Οι δακρύβρεχτες ιστορίες στα τυριά των σούπερ μάρκετ που μεταφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο «προοδευτικός» εσμός είναι το κάτι άλλο. Μας έχει χαρίσει άπειρο γέλιο τα τελευταία χρόνια. Την Τρίτη, όμως, το σενάριο πήγε σε άλλο επίπεδο.

Φωτογραφία με καταγής «λιπόθυμο» μεσήλικα δίπλα σε κυρία που κρατούσε ατάραχη 15 φέτες edam μετρίου πάχους διεδόθη αστραπιαία στο «προοδευτικό χωριουδάκι». Δεν παίζει κανέναν λόγο που η φωτογραφία ήταν από... χάπενιγκ αντιεμβολιαστών τον Σεπτέμβριο του 2021, οι σύντροφοι έγραφαν με μανία ότι «ο κόσμος λιποθυμά από την ακρίβεια Μητσοτάκη».

Δεν τους βγήκε το fake 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη δεν διαθέτει προσωπικό προφίλ στα social media. Ο δε λογαριασμός στο Τwitter με το όνομα @MendoniLina δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό προφίλ της υπουργού Πολιτισμού. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει επιληφθεί του θέματος.

Μετά από λίγο, ως διά μαγείας, το εν λόγω προφίλ εξαφανίστηκε και μαζί έσβησαν και οι ελπίδες των συντρόφων να διασύρουν διεθνώς τη χώρα, διαδίδοντας νοσηρά fake news. Οι fake λογαριασμοί υπουργών είναι η νέα ασχολία των trolls του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ορισμένες φορές «την πατάνε» μέχρι και ερευνητικοί δημοσιογράφοι…

Ισολογισμοί, συμβάσεις και απορίες

Διαβάζω στην «Αυγή» ότι η εταιρεία KRIKEL «θησαύρισε» λόγω των απόρρητων συμβάσεων που έχει με το Δημόσιο οι οποίες -γράφει- έχουν σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών. Μάλιστα, η εφημερίδα «αποκαλύπτει» και δημοσιεύει την έκθεση διαχειρίσεως της KRIKEL για το 2022, η οποία δείχνει ότι η οικονομική θέση της εταιρείας βρίσκεται σε θετική πορεία λόγω συμβάσεων με το Δημόσιο.

Κατ’ αρχάς, η «αποκάλυψη» είναι απλώς αναδημοσίευση της έκθεσης στο ΓΕΜΗ, η οποία είναι προσβάσιμη. Αυτό που δεν αναφέρει η «Αυγή» είναι ότι η KRIKEL συστάθηκε το 2017 και τότε ξεκίνησε να λαμβάνει απόρρητες συμβάσεις από τον Νίκο Τόσκα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συμπτωματικά, δε, μετά τη σύναψη των συμβάσεων, ο υιός Τόσκα προσελήφθη στην KRIKEL για ένα έτος με άγνωστο ύψος αποδοχών.

Όλες οι απόρρητες συμβάσεις έχουν αποτυπωθεί σε έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και το ενδιαφέρον είναι ότι το σύνολό τους αφορούν επεκτάσεις της αρχικής, όπως ένορκα κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, Στ. Τρίμπαλης, ο οποίος δήλωσε ότι η μόνη επαφή που είχε με υπουργό ή εν γένει πολιτικό πρόσωπο ήταν με τον Νίκο Τόσκα (!). Ας μας εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ποιον λόγο ξεκίνησαν να αναθέτουν συμβάσεις εκατομμυρίων σε μια εταιρεία που σήμερα προσπαθούν εναγωνίως να παρουσιάσουν ότι παρακολουθεί τους πάντες «με εντολή Μητσοτάκη».