Διαβάζω στα social media ότι «η κυβέρνηση θα δίνει πλέον συντάξεις στα 74 χρόνια» και σκέφτομαι ειλικρινώς σε τι κοινό απευθύνονται αυτοί που διαδίδουν τέτοιες ουρανομήκεις ανοησίες. Προς αποκατάσταση της αληθείας, αντιγράφω τα όσα έγραψε σε άρθρο της η τέως διοικητής του ΟΑΕΔ και πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Καραμεσίνη: «Με το άρθρο 61 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, η κυβέρνηση επιθυμεί να επεκτείνει την κλίμακα του υπάρχοντος προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών στο Δημόσιο με διαδικασίες πρόσληψης εκτός ΑΣΕΠ και επιλογή υποψηφίων μέσω συνέντευξης, αφενός διευρύνοντας τους δικαιούχους του και σε βραχυχρόνιους ανέργους, αφετέρου επεκτείνοντας το ηλικιακό όριο από τα 67 στα 74 έτη. Και οι δύο τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου είναι εύλογες (…), η ΔΥΠΑ δεν μπορεί να μην παρέχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα στους άνεργους ηλικίας 67-74 ετών, τους οποίους εγγράφει και διατηρεί στο μητρώο της από το 2000 μέχρι σήμερα». 

Κατά περίπτωση οι αντιδράσεις 

Στην Political του Σαββατοκύριακου δημοσιεύτηκε μια πληροφορία ιδιαιτέρως σοβαρή για τον Πάνο Καμμένο: «(…) όταν ο μακροβιότερος υπουργός Εθνικής Αμυνας το 2019 αποχώρησε από το υπουργείο, τη θέση του ανέλαβε ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ως μεταβατικός υπουργός. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της προεκλογικής περιόδου του 2019 επισκέφτηκε τον κ. Αποστολάκη ο στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου, ο Θεολόγος Συμεωνίδης, με σκοπό να παραλάβει από το γραφείο τού τέως υπουργού σημαντικά έγγραφα τα οποία ο «τιτανοτεράστιος» υπουργός υποτίθεται ότι είχε... ξεχάσει. Μάθαμε λοιπόν ότι τα έγγραφα ήταν 300.000! Προφανώς ο κ. Καμμένος θα ήθελε αυτά τα έγγραφα για το προσωπικό του αρχείο! (…)». Θα θυμίσω ότι σε ένα παρόμοιο συμβάν το 2013 με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει επισήμως στη Βουλή ότι «αναμένει την άμεση και αυτεπάγγελτη παρέμβαση των Αρχών για την προστασία του στρατιωτικού απορρήτου». Θα ζητήσουν ξανά το ίδιο ή θα σωπάσουν βολικά; 

Φωτιά στις… ροές 

Κατά το μήνα που ολοκληρώνεται σήμερα, καταγράφηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές που είχαμε ποτέ μήνα Ιούλιο. Τι άλλο καταγράφηκε; Αύξηση μεταναστευτικών ροών από θαλάσσης. Μιας και το Λιμενικό Σώμα συνδράμει την Πυροσβεστική και την Ελληνική Αστυνομία στις εκκενώσεις των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, η τριπλέτα «διακινητές - διασώστες - ΜΚΟ» βρίσκουν ευκαιρία να αναπτύξουν το «φιλάνθρωπο» και «αλληλέγγυο» σχέδιο της διακίνησης λαθρομεταναστών. Από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας προκύπτει τριπλασιασμός των ροών κατά το μήνα Ιούλιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πυρκαγιές αποτελούν ευκαιρία και για τους διακινητές ψυχών. 

Αθώωση μεν, αλλά 

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι κρίθηκε αθώος για επτά σεξουαλικές επιθέσεις και δύο άλλα σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος τεσσάρων ανδρών το 2004. Ο Σπέισι έλεγε εξαρχής ότι επρόκειτο για συναινετικές σχέσεις και ότι ορισμένες από τις κατηγορίες ήταν κατασκεύασμα της φαντασίας των εναγόντων. Ωστόσο, οι κατηγορίες, που συνέπεσαν (τυχαίως…) με την αρχή του κινήματος #MeToo, είχαν προκαλέσει σάλο στο Χόλιγουντ με την απόλυση του ηθοποιού από την επιτυχημένη σειρά του Netflix, House of Cards. Είναι αμφίβολο εάν μπορέσει να ανακάμψει επαγγελματικά ο Σπέισι. Αυτό που είναι βέβαιο είναι η εργαλειοποίηση κινημάτων και της woke κουλτούρας εναντίον ανθρώπων για ίδιον όφελος. 

Χτύπημα σε κύκλωμα διακίνησης 

Αλλο ένα δίκτυο διακίνησης μεταναστών αποτελούμενο από μέλη ΜΚΟ, Τούρκους διακινητές και «διασώστες», η οποία διευκόλυνε την παράνομη είσοδο μεταναστών στην ελληνική επικράτεια μέσω της Λέσβου, εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία. Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, τα ευρισκόμενα στην Τουρκία μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων, κατά τη διάρκεια της πλεύσης ή και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί, προφορικά ή κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, έδιναν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα, σχετικά με την πλεύση, και επέβαλλαν την τήρηση των οδηγιών, έχοντας ως ειδικότερο σκοπό την απόδοση στους διακινητές των αμοιβών, που κατατίθεντο πριν ή και μετά σε δύο γραφεία που βρίσκονται σε πόλεις της Τουρκίας. Εν λόγω χρήματα εκταμιεύονταν και περιέρχονταν στην κατοχή των διακινητών μετά την επιβεβαιωμένη άφιξη στη Λέσβο, είτε με απευθείας επικοινωνία των διακινητών με τα ενδιάμεσα ή τα διακινούμενα πρόσωπα είτε με τις αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε με την πιστοποιημένη άφιξη των μελών των ΜΚΟ στα σημεία εντοπισμού. Τα δύο συνεργαζόμενα με τους διακινητές πρόσωπα διαπιστώθηκε ότι έδιναν στην Τουρκία συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις τόσο κατά την πλεύση της λέμβου όσο και κατά την άφιξη στις ελληνικές ακτές και ενημέρωναν μέλη ΜΚΟ. Αλλη μια περίπτωση που αποδεικνύει ότι η δράση των ΜΚΟ είναι αποκλειστικά ποινική.