Τη συνέχιση, αλλά και την υλοποίηση νέων μέτρων ανακούφισης των πολιτών από την ακρίβεια και στήριξης του εισοδήματός τους, ανακοίνωσε χθες, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνουν την παράταση του Market Pass για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την καθιέρωση του Youth Pass των 150 ευρώ από τον Σεπτέμβριο για τους νέους, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Παράλληλα για τη νέα τετραετία η κυβέρνηση εστιάζει στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και σε φοροελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τα άμεσα οικονομικά μέτρα, από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης, σε αυτούς που έχουν οικογένεια. Προβλέπεται επίσης η επέκταση του Market Pass για τους επόμενους μήνες, για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών. Ακόμη η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα. Επίσης η πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά και η συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Όσοι δε από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους.

Πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027, της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της αύξησης του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, προβλέπεται η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά επιπλέον 50 ευρώ από το 2ο παιδί.

Επίσης η υλοποίηση του Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, σε κάθε νέο και νέα 18 και 19 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις. Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 30 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα το λαμβάνουν περίπου 200.000 νέοι.