Με το βλέμμα στην Ελλάδα του 2027 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει το απόγευμα στο βήμα της Βουλής για να ανοίξει τη διαδικασία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο «Mανιφέστο» ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα αφορά όλη τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Θα είναι ουσιαστικά, υπογραμμίζουν, ένα οραματικό πλαίσιο για το πώς βλέπει την Ελλάδα στο τέλος της τετραετίας με βάση τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός, σημειώνουν, θα εξηγήσει πώς αυτό το πλαίσιο μεταφράζεται σε πολιτικές με βάση και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Επ’ αυτού υπενθυμίζουν ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρεται σε πέντε Ελλάδες, την Παραγωγική Ελλάδα, την Κοινωνική Ελλάδα, την Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα, τη Δίκαιη Ελλάδα και την Ισχυρή Ελλάδα. «Σε όλες τις κεντρικές προεκλογικές ομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίαζε αναλυτικά τα μέτρα για την κάθε “Ελλάδα”», υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Επιπλέον προσθέτουν πως ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα παρουσιάσει και μερικά μέτρα πιο άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα ακούσουν οι πολίτες από τον ίδιο από το βήμα της Βουλής. Eτσι, φαίνεται πως η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει και ειδήσεις, μέτρα που δεν έχουν ανακοινωθεί, πάντα μέσα στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Κεντρικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού είναι οι αυξήσεις των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών στο κράτος, η περαιτέρω ενίσχυση της χώρας και η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση «τρέχει» ήδη με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Hδη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προχώρησε άμεσα, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης, στην άμεση στήριξη του ΕΚΑΒ με αξιοποίηση του δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικά για το ΕΚΑΒ πρόκειται να γίνουν συνολικά 800 προσλήψεις, αλλά επειδή θα χρειαστεί χρόνος, με αυτή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών 200 στελέχη της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων θα αξιοποιηθούν σε περίπου 50 περιοχές, όπου υπάρχει ανάγκη. «Αυτή η παρέμβαση δεν υποκαθιστά τις μόνιμες παρεμβάσεις που περιγράφονται στο πρόγραμμά μας και είναι ένα σύνολο και για το ΕΚΑΒ και συνολικά για την Υγεία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παραπέμποντας σε όσα θα πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Αναπόφευκτα η ομιλία του κ. Μητσοτάκη απόψε θα έχει ως κεντρικό άξονα την οικονομία σε μια συγκυρία που η Ελλάδα πετυχαίνει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προβάλλει ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, ειδικά μετά την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ήδη οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη «σφραγίδα» των οίκων αξιολόγησης. «Θεωρώ ότι θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού μας, κάτι που φυσικά είναι σημαντικό σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος από το βήμα της Βουλής θα εξηγήσει γιατί αυτός ο στόχος είναι σημαντικός όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά για κάθε επιχείρηση και νοικοκυριό.

Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις επισκέψεις στα υπουργεία, αύριο το πρωί θα μεταβεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πόδι στο γκάζι για υλοποίηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα δανειακές υποχρεώσεις σε άλλες χώρες που απορρέουν από το πρώτο Μνημόνιο και θα διασφαλίσει τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ με γρήγορο ρυθμό έστειλε ήδη σαφές μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θα ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση και θα επιταχύνει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή τους χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική θέση της χώρας μας. «Αυτό δεν είναι αφορά μόνο τη διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Εχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας», δήλωσε στο Bloomberg ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος στη Βουλή δεν θα εκφωνήσει μία ομιλία γεμάτη μόνο αριθμούς και μέτρα, αλλά και με έντονο ιδεολογικό πρόσημο.