Με αφορμή την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκινά σήμερα στη Βουλή, αποκτά ιδιαίτερη σημασία μία ανασκόπηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τέσσερα χρόνια μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του 2019, καθώς σηματοδοτεί και την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της θητείας 2023-2027 που αναμένονται.
Αναδεικνύει δε εκ νέου τη σοβαρότητα της Νέας Δημοκρατίας -την οποία εκτίμησαν και οι πολίτες, όπως κατέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου- και της θέσης της κυβέρνησής της ότι οι προγραμματικές δηλώσεις και οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν αποτελούν κενό γράμμα και κείμενο ανεφάρμοστων ιδεών ή ανεδαφικών προτάσεων αλλά αντιθέτως συνιστούν απόδειξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
Γεγονός που επιβεβαιώνει ο απολογισμός, στο τέλος της πρώτης θητείας, των δεσμεύσεων που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων του 2019.
Φορολογία
Η ΝΔ είχε πει ότι η φορολογία δεν είναι μόνο μια πηγή εσόδων και πως πρέπει να μετατραπεί επιτέλους σε μοχλό ανάπτυξης. Στην κατεεύθυνση αυτή ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Επίσης προχώρησε στη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Στις δεσμεύσεις που έγιναν πράξη συμπεριλαμβάνονται η αναμόρφωση φορολογίας φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22%) και αύξηση του αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, με παράλληλη μείωση κατά 1 μονάδα σε όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 28% στο 22% σε μόνιμη βάση. Επίσης η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% σε μόνιμη βάση. Η μείωση στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση. Η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) από το 10% σε 5%.
Παιδεία
Στις προγραμματικές της δηλώσεις η κυβέρνηση ΝΔ ξεκαθάρισε ότι η παιδεία ξαναγίνεται ο ανελκυστήρας για την πρόοδο κάθε νέου.
Στο πλαίσιο αυτό, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγιναν πράξη τα εξής: Βιωματική μάθηση, έμφαση στις δεξιότητες, αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, βελτιωτική αξιολόγηση, διαδραστικοί πίνακες. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, προχώρησε η κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση και η άμεση σύνδεσή της με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτό έγινε με διπλά και κοινά πτυχία, με επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά, συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού. Διευρύνθηκαν οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για τους φοιτητές, ενώ θεσπίστηκε το εσωτερικό Erasmus και προχώρησε η πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια, ενώ παράλληλα προωθήθηκαν νέες φοιτητικές εστίες.
Εργασία - Συντάξεις - Κοινωνική Πολιτική
Η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευθεί ότι θα αύξανε τον κατώτατο μισθό, θα μείωνε την ανεργία και θα προσέφερε στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.
Στην πράξη, για παράδειγμα, στο θέμα του κατώτατου μισθού, αν και η αρχική εξαγγελία ήταν για τη διαμόρφωσή του στα 730 ευρώ, τελικά στο τέλος της θητείας διαμορφώθηκε στα 780 ευρώ. Μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 είχαν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την ανεργία στο 17,8%, ενώ τον Απρίλιο του 2023, στο τέλος της πρώτης θητείας, η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 11,2%. Επίσης μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντική ήταν επίσης η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζόμενους.
Παράλληλα θεσπίστηκε το «πρώτο ένσημο», με το οποίο στηρίζεται η πρόσληψη νέων έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία με 3.600 ευρώ σε 6 μήνες, και η ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας, μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο των εργαζομένων και την τήρησή του.
Προχώρησε η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
Ψηφίστηκε το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000, με πολύ διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
Κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως «δίχτυ ασφαλείας» αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους οικονομικά αδύναμους.
Ασφάλεια
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, η ΝΔ είχε πει προεκλογικά ότι αυτό το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα επιστρέφει και πάλι στις γειτονιές.
Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε την ομάδα ΔΕΛΤΑ και ενίσχυσε την ομάδα ΔΙΑΣ, με πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών. Προχώρησε σε ευέλικτες επιχειρησιακές ομάδες εμφανούς αστυνόμευσης και άμεσης ανταπόκρισης στο ιστορικό εμπορικό κέντρο των Αθηνών. Σχεδόν καθημερινές ήταν οι επιχειρήσεις, ενώ τα Εξάρχεια αποδόθηκαν πλέον στους κατοίκους τους. Πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων -κατόπιν δικαστικών αποφάσεων- που τελούσαν επί χρόνια υπό κατάληψη και απόδοσή τους στους ιδιοκτήτες τους. Καθημερινές ήταν και οι επιχειρησιακές δράσεις για περιορισμό του παρεμπορίου και της παραβατικότητας σε όλη τη χώρα και πρωτίστως σε γνωστές «πιάτσες» της πρωτεύουσας (Εξάρχεια, Νομική, ΑΣΟΕΕ)
Διεθνής εικόνα της χώρας
Σαφής ήταν η ΝΔ στις δεσμεύσεις της του 2019 για αναβάθμιση της παρουσίας της χώρας μας στην ΕΕ, κάνοντας σαφές ότι δεν ανήκει, απλά, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, αλλά συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωσή τους με βάση τις εθνικές μας προτεραιότητες.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ αναβάθμισετον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Η ελλάδα έγινε παράγοντας σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ η διεθνής θέση της ανέβηκε επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκαν διακρατικές συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Επίσης αμυντικές συμφωνίες με τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία. Δρομολογήθηκαν μεγάλα προγράμματα αμυντικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (Rafale, Belharra, αναβάθμιση F-16).