Νέα μέτρα στήριξης των πολιτών αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής της τετραετίας, καθώς και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις για τις «5 Ελλάδες» (παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, πράσινη-ψηφιακή, ισχυρή), όπως τις είχε παρουσιάσει προεκλογικά.

Στην κατεύθυνση αυτή προτεραιότητα στη νέα κυβερητική θητεία παραμένει η οικονομία, η καλή πορεία της οποίας θα επιτρέπει παρεμβάσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός προχθές ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 5,3 δισ. ευρώ του πρώτου μνημονίου και, μάλιστα, δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Είναι δε γνωστό ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μέριμνα της νέας θητείας είναι, ανάμεσα σε άλλα, η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ψηφιοποίηση του κράτους, η ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και η ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος. Οι δε παρεμβάσεις που θα «τρέξουν» στο οικονομικό πεδίο και στις οποίες θα αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με αυξήσεις αποδοχών, η αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση στις συντάξεις κατά τουλάχιστον 3%, η καταβολή του youth pass, η αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του market pass κατά τουλάχιστον τρεις μήνες, επίσης την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες και την κατάργηση της περικοπής 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Η διαδικασία

Η διαδικασία θα αρχίσει στις 17:00 με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό αναμένεται μια σειρά ομιλιών εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων και, κατόπιν, οι τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, εφόσον το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους, να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Το χρονοδιάγραμμα

Πέμπτη, 06/07/2023

17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων)

Παρασκευή, 07/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης

Σάββατο, 08/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά)