Να αποπληρώσει η χώρα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές» πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στοχεύει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, 13 χρόνια μετά την απώλειά της, και δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του βάρους του χρέους. «Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε και επισήμανε: «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό». 

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο Bloomberg τα διετή ομόλογα της Ελλάδας κατέγραψαν πτώση, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,42%. Τα δεκαετή ομόλογα παρουσίασαν μικρή μεταβολή. 

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η πρόωρη αποπληρωμή αυτών των δανείων «θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής» και συνεχίζει: «Τόσο η Moody's Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα». 

«Ήδη διαπραγματευόμαστε σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.