Όσα συμβαίνουν στον χώρο της αντιπολίτευσης –αριστερά αλλά και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας– επιβεβαιώνουν την απόφαση των πολιτών να επιλέξουν, στην πλειονότητά τους, τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Τα… ξεμαλλιάσματα και οι μάχες για την οροθέτηση των περιορισμένων… συνόρων των κομμάτων αναδεικνύουν όσα ο πρωθυπουργός δήλωνε προεκλογικά ως προς την ανάγκη μιας αυτοδύναμης και ισχυρής κυβέρνησης.
Την ώρα που στη Βουλή ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσδιορίσει τον οδικό χάρτη με τον οποίο η Ελλάδα θα φτάσει στο 2027 διατηρώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις οικονομικές (σε επίπεδο ΕΕ) και γεωπολιτικές εξελίξεις, στην αντιπολίτευση γίνεται κυριολεκτικά σφαγή.
Στα δεξιά της ΝΔ Βελόπουλος, Στίγκας (σ.σ.: Σπαρτιάτες) και Νατσιός (Νίκη) μάχονται για την κατάκτηση του… πατριωτικού μετώπου και την πρωτοκαθεδρία σε ένα κόμματι του πολιτικού σκηνικού που κινείται στα άκρα. Ο «εμπειρότερος» κοινοβουλευτικά Κυριάκος Βελόπουλος δείχνει να επιδιώκει το… καπέλωμα των δύο νεοεισερχομένων στη Βουλή και οι αντιδράσεις σηκώνουν ήδη σκόνη. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τον πιο πατριωτικό σχηματισμό μόλις ξεκίνησε.
Στο αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ –που αναζητεί σανίδα σωτηρίας– για να αποφύγει τα χειρότερα, πελαγοδρομεί μεταξύ διάσπασης ή το λιγότερο μιας καθίζησης, τα στελέχη του σφάζονται κατηγορώντας αλλήλους ενώ σοβεί ένας ακήρυκτος πόλεμος με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει για να μεταπείσει παλαιούς ψηφοφόρους του. Η μάχη για το ποιος εκφράζει την καλύτερη αντιπολίτευση μόλις ξεκίνησε.
Βέβαια και το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει τα εσωτερικά του προβλήματα – η παραίτηση Λοβέρδου έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Από κοντά στον πόλεμο της κεντροαριστεράς-αριστεράς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που, με αφορμή την προχθεσινή μαύρη επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015, βρήκε την ευκαιρία να την «πέσει» στον Αλέξη Τσίπρα με τη νέα της ιδιότητα, αυτήν της προέδρου κοινοβουλευτικού κόμματος.
Προς το παρόν, το μόνο κόμμα που δεν έχει εμπλακεί στον κυκεώνα της ανταλλαγής καταγγελιών και επιθέσεων είναι το ΚΚΕ, το οποίο –αν προκληθεί– φυσικά, ως γνωστόν, δεν θα διστάσει ν’ απαντήσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μέσα σε όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Να κινηθεί με τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα που οι πολίτες αναγνώρισαν ανανεώνοντας την εντολή τους προς αυτόν. Και ναι μεν διαθέτει πρόγραμμα και προτίθεται να κατεδαφίσει ένα ένα τα fake news και τη μαύρη προπαγάνδα της προεκλογικής –και όχι μόνο– περιόδου, εν τούτοις η κυβέρνησή του και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν 8 κόμματα εντός του Κοινοβουλίου.
Διότι κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι συνήθως τα εσωκομματικά προβλήματα είθισται να βγαίνουν προς τα έξω με τη στοχοποίηση του κυβερνώντος κόμματος και του εκάστοτε πρωθυπουργού. Το κάθε κόμμα χωριστά και ο κάθε αρχηγός της αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να αναδειχθεί με την πόλωση και τις καταγγελίες –κάθε είδους και όχι απαραίτητα για υπαρκτά θέματα– κατά της κυβερνώσας παράταξης.
Το σχήμα που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις μάχες στη Βουλή δεν είναι τυχαίο. Ούτε το πρόσωπο του προέδρου της Βουλής. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι να αποφευχθούν τα φαινόμενα της αλαζονείας και του εφησυχασμού, όπως ο ίδιος έχει τονίσει στα κυβερνητικά και στα υπόλοιπα στελέχη.