Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες, γιατί ήταν ένα επιτυχημένο μέτρο το οποίο έδωσε πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ενθάρρυνε τον ανταγωνισμό ως προς τα προϊόντα του βασικού καλαθιού, εξ ου και την πρωτοβουλία αυτή την αντέγραψαν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Προφανώς, όμως, δεν θα αρκεστούμε μόνο εκεί, θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις μου στη Βουλή, όπου θα μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος και για το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφίσουμε, ελπίζουμε, πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής» συμπλήρωσε.

Όπως έγινε ήδη γνωστό τρία μέτρα υιοθετεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών: 

  1. Παρατείνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι τέλος του χρόνου, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» - ανάχωμα για τα νοικοκυριά έναντι του πληθωρισμού των τροφίμων, που αντιγράφηκε κι από άλλες χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία) αν και η αντιπολίτευση επιχείρησε επανειλημμένως να το απαξιώσει.

2. Ενισχύονται όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Ιούλιο οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά και αγρότες

3. Αυξάνεται στα 1.500 από 1.000 ευρώ το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές - Αφορά 50.000 φοιτητές και τις οικογένειές τους. Στις 2.000 ευρώ ανά φοιτητή, αν δύο δικαιούχοι φοιτητές αποφασίσουν να συγκατοικήσουν

Επιπλέον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης επέκταση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, του μέτρου για το μέγιστο ποσοστό περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.

Το μέτρο προβλέπει ότι το ποσοστό κέρδους στους παραπάνω τομείς, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αυξήσεις τιμών, προκύπτουν από τις αυξήσεις σε όλη την αλυσίδα (κόστος παραγωγής, κόστος μεταφορών, λειτουργικά κόστη κλπ) κι όχι από αύξηση στο ποσοστό κέρδους.