Την παράταση για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» μέχρι το τέλος του 2023 ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη προεκλογική υπόσχεση που αρχίζει να υλοποιείται και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε αναφέρει πως είναι πιθανή η παράταση αυτής της οικονομικής ενίσχυσης εφόσον συνεχίζεται η ακρίβεια. 

Να σημειωθεί ότι η επιδότηση θα είναι πεντάμηνη, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, με δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων και για όσους έχουν απορριφθεί.

Δικαιούχοι - Προϋποθέσεις

Δικαιούχοι είναι οι άγαμοι που είχαν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ το 2022, ενώ για τους έγγαμους και της μονογονεϊκές το «ταβάνι» για το εισόδημα είναι οι 24.000 ευρώ + 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επιπλέον, η αντικειμενική αξία των ακινήτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 400.000 ευρώ για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες. 

Τα ποσά ανά νοικοκυριό

22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό 

22 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα 

32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο 

42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα 

42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο 

52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα 

62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα 

72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

Υπενθυμίζεται ότι για να λάβει κάποιος το πλήρες ποσό του Market Pass θα πρέπει να επιλέξει ν κατάθεση σε ψηφιακή άυλη κάρτα, η οποία εξαργυρώνεται σε POS (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, λαϊκές).

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την κατάθεση σε λογαριασμό τότε θα λάβει το 80% της επιδότησης.