Τη «μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, προανήγγειλε χθες, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να μην κάνει το λάθος» που έκανε ως αντιπολίτευση με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου όταν υπαναχώρησε στην αναθεώρηση του άρθρου 16: «Εύχομαι πραγματικά, κ. Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά. Και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» είπε.
Ο ίδιος, αφού υπογράμμισε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο, παρέχουν πτυχία τα οποία έχουν πια μεγαλύτερη αξία σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει ραγδαία, υπογράμμισε ότι «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα».
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να σταματήσει αυτός ο αναχρονισμός, η Ελλάδα να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Μέχρι να γίνει αυτή η αλλαγή, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ενώ θα προετοίμαζε το πλαίσιο για την μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Σε αυτόν το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα».
Συγκεκριμένα το άρθρο 28 αναφέρει στην παράγραφο 1: «Οι γενικά παραδεγμένoι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσήτους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν διακρατικές συμφωνίες με χώρες που θα επιτρέψουν τη λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα με κριτήρια που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν αν το επιθυμούν να λειτουργήσουν σε χώρες του εξωτερικού. Βέβαια, κατά την κυβέρνηση, αυτό δεν λύνει απολύτως το πρόβλημα που δημιουργεί ο αναχρονισμός του άρθρου 16, γι’ αυτό και θα επιδιωχθεί η αλλαγή του, όμως μπορεί να θεραπεύσει ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος εντός του υφιστάμενου συνταγματικού πλαισίου.