Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Η περίπτωση των μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί μια εκ των σημαντικότερων για την ίδια τη χώρα. Τα όσα ανακοίνωσε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας του κυβέρνησης, αποτελούν μια σημαντική λύση δεδομένου ότι η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 αγγίζει χρονικά το… 2030. Μόνο που το θέμα που άνοιξε ζορίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφαρμόζουμε πλήρως τη μεγάλη μεταρρύθμιση, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Και πρόσθεσε: «Τα δημόσια πανεπιστήμιά μας αλλάζουν. Ανοίγονται στον κόσμο, παρέχουν πτυχία τα οποία έχουν πια μεγαλύτερη αξία σε μία αγορά εργασίας η οποία αλλάζει ραγδαία. Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος, προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σ’ αυτό το δρόμο, θα κινηθούμε άμεσα».

Για να γίνει αυτή η παρέμβαση απαιτούνται 180 ψήφοι. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο έθεσε προ των ευθυνών του λέγοντας: «Εύχομαι ειλικρινά, κύριε Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» και παραπέμποντας ουσιαστικά στη στάση που είχε κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2006 όταν είχε πει όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 φοβούμενος τις αντιδράσεις και τους… συνδικαλιστές.

Η απάντηση Ανδρουλάκη μπορεί να προκαλεί αισιοδοξία για την εύρεση λύσης σε ένα μείζονος σημασίας θέμα που έχει οδηγήσει την Ελλάδα να βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή μοίρα ως προς το θέμα της Παιδείας, εν τούτοις δεν αποτελεί μια εύκολη εξίσωση για τον ίδιο.

«Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια, που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ, που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες» σημείωσε.

Συμπλήρωσε όμως πως: «Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Και συμπλήρωσε τα παραπάνω γιατί το θέμα δεν είναι εύκολο ως προς την εσωκομματική του διαχείριση. Το ενδεχόμενο να βρει απέναντί του τον Γιώργο Παπανδρέου είναι ανοιχτό. Όπως και το να βρει απέναντί του πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως τους συνδικαλιστές που κατ' επανάληψη έχουν δείξει τα δόντια τους στο κόμμα το οποίο τους εξέθρεψε και τους αναγόρευσε σε συνδιαχειριστές του κράτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε το μπαλάκι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Το ερώτημα είναι αν αυτός θα κάνει πράξη τα περί σοβαρής αντιπολίτευσης ή αν θα ακολουθήσει την τακτική του λαϊκισμού που δείχνει να υιοθετεί συνολικά.