Μέσα από διακρατικές συμφωνίες για την αναγνώριση ξένων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αυτό επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας. Όπως εξήγησε «στο άρθρο 28 του συντάγματος, το οποίο, όπως διαμορφώθηκε από την αναθεώρηση του συντάγματος το 2001, προβλέπει τις διακρατικές συμφωνίες και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με το ελληνικό αντίστοιχο. Οπότε, όπως μπορούν οι Έλληνες να ιδρύσουν παραρτήματα δικών τους πανεπιστημίων στην Ευρώπη, έτσι και η Ευρώπη μπορεί να ιδρύσει δικά της πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Έχει ήδη συμβεί. Υπάρχουν ήδη παραρτήματα ελληνικών πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και αντιστοίχως θα γίνει και στην Ευρώπη».

Ο κ. Ζώρας τόνισε επίσης πως «πρέπει να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά δρώμενα και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να τρέξουμε λίγο παραπάνω. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και οι ανακοινώσεις για την Παιδεία».

Για το αν έχουν γίνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με ξένα πανεπιστήμια, ο κ. Ζώρας είπε: ότι πριν από έναν χρόνο ήρθαν 10-15 αμερικανικά ιδρύματα μεγάλους κύρους στην Ελλάδα. «Έκαναν τον γύρο όλων των πανεπιστημίων και είχαν επαφές με τα δικά μας πανεπιστήμια. Συζήτησαν για κοινά προγράμματα ανάπτυξης μεταπτυχιακών αλλά και προπτυχιακών προγραμμάτων. Πολλά δε από αυτά ήταν δωρεάν. Συνεπώς, προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο γενικός γραμματέας είπε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για να έρθουν ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. «Ενισχύεται ο ρόλος του δημοσίου πανεπιστημίου για τους Έλληνες φοιτητές. Ενισχύεται ο ρόλος του του κρατικού πανεπιστημίου, το οποίο είναι ένα πολύ ισχυρό πανεπιστήμιο, άρα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από έναν ανταγωνισμό τέτοιου είδους. Συνεπώς, μάλλον μια άμιλλα καλής πρόθεσης και ακαδημαϊκής σύγκρισης μπορεί να υπάρχει, παρά οτιδήποτε άλλο» διευκρίνισε.