Με πολύ γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η διεκπεραίωση των εκκρεμών συντάξεων. Μόνο τον Μάιο του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν 20.793 κύριες συντάξεις. Την ίδια στιγμή, υποβλήθηκαν 17.293 αιτήσεις, δηλαδή 3.500 λιγότερες από αυτές που απονεμήθηκαν κατά τον ίδιο μήνα. Στο 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023 δόθηκαν συνολικά 95.743 κύριες συντάξεις.

Στον αντίποδα, η πορεία των νέων αιτήσεων κατά το εξεταζόμενο διάστημα ήταν φθίνουσα, καθώς συνολικά υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ 79.666 νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, αριθμός μικρότερος κατά 16.077 σε σχέση με τις κατατεθείσες αιτήσεις. Έτσι, στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ, έχοντας στα χέρια τους τα στοιχεία του συστήματος «Άτλας», εκτιμούν ότι, παρά τη μικρή κάμψη στον αριθμό των νέων εκδόσεων, δεν θα μπουν στην αναμονή πολλές εκκρεμότητες. 

Έκδοση 3.500 συντάξεων τον προηγούμενο μήνα

Πλέον το βάρος πέφτει στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα εφάπαξ. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη είχαν υποχωρήσει τον Μάιο σε 32.808, με κόστος μόλις 3.014.477 ευρώ. Όσον αφορά το στοκ των επικουρικών συντάξεων που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 40.000, ενώ τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν επιπλέον 3.500 συντάξεις.

Επίσης, σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην έκδοση των εφάπαξ, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένουν μόλις 4.000 από 18.000 αιτήσεις που ήταν πέρυσι. Αναλυτικά, τα στοιχεία της έκθεσης «Άτλας» για τις κύριες αιτήσεις συνταξιοδότησης δείχνουν ότι υπάρχει μια κάμψη στην ολοκλήρωση των σχετικών υποθέσεων στο εξάμηνο, πιθανότατα εξαιτίας της διπλής προσφυγής στις κάλπες. Συνολικά εκδόθηκαν 95.743 κύριες συντάξεις, έναντι 112.366 αιτήσεων για κύρια σύνταξη που είχαν διεκπεραιωθεί το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2022.

Γρήγορη και εύκολη έκδοση συντάξεων με το e-ΔΑΥΚ

Αυτοματοποιημένα εκδίδονται πλέον οι συντάξεις του Δημοσίου, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή από τον ΕΦΚΑ το νέο ηλεκτρονικό Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης (e-ΔΑΥΚ). Στόχος είναι τουλάχιστον επτά στις δέκα νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον δημόσιο τομέα να διεκπεραιώνονται με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως το e-ΔΑΥΚ θα αποτελέσει το κλειδί και για να υπολογίζεται ταχύτερα και το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους υπαλλήλους Δημόσιας Διοίκησης, εκτιμάται ότι σύντομα θα είναι εφικτή η εφαρμογή του ΔΑΥΚ και στα ειδικά μισθολόγια, ενώ ειδικά για τα εφάπαξ, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι νέες εκδόσεις του περασμένου μήνα του Ιουνίου ξεπέρασαν τα 1.100.