Το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία συζητείται από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ένταξη στο σημερινό καθεστώς ρύθμισης οφειλών και η ανταπόκριση των πολιτών απέχει πολύ από την επιθυμητή.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις 1 στους 10 από όσους έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση έχει προχωρήσει σε αυτή και έχει καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις που απαιτούνται άμεσα.
Για ό,τι αφορά τα χρέη προς την εφορία, στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων έχουν ενταχθεί 9.800 ΑΦΜ και το χρέος που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται σε 199 εκατ. ευρώ. Στη ρύθμιση των 72-120 δόσεων έχουν ενταχθεί 23.000 ΑΦΜ, με το ρυθμιζόμενο χρέος να φτάνει τα 318 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτοί είναι μικροί αριθμοί, καθώς οι πολίτες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν φτάνουν τους 200.000.
Με δεδομένο ότι και οι αριθμοί για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ είναι εξίσου απογοητευτικοί, οι συζητήσεις μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτή που φαίνεται να αναδύεται είναι η ιδέα μιας κοινής ρύθμισης για τα χρέη προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ, η οποία πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τις Βρυξέλλες.
Αυτό είναι ένα γνωστό αγκάθι για την κυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιδρά πάντα στις προτάσεις για ρύθμιση χρεών. Θεωρείται βέβαιο πως δεν πρόκειται να περάσει μια πολύ γενναία ρύθμιση 120 ή 240 δόσεων, αλλά, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ο στόχος των περίπου 70 δόσεων είναι εφικτός.