Τα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου έχουν μια κινητικότητα, αλλά αυτή σχετίζεται κυρίως με τις κινήσεις των συνεργατών των υποψήφιων προέδρων. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Σωκράτη Φάμελλου να υπάρχουν θέσεις του κόμματος στα βασικά ζητήματα της επικαιρότητας, όλοι ασχολούνται με τους διαγκωνισμούς και τις μάχες χαρακωμάτων των υποψηφίων.  

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Διαβλέποντας οι του περιβάλλοντος της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου το μεγάλο αδιέξοδο που φαίνεται να δημιουργείται με τις υποψηφιότητες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, διαβουλεύεται με κορυφαία στελέχη του κόμματος για να καταγράψει το ενδιαφέρον τους.  

Μετά τη μη εκλογή Σπίρτζη και την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία, όλα σχεδόν στην Κουμουνδούρου ξεκίνησαν από το μηδέν για τις υποψηφιότητες στους δήμους και τις περιφέρειες.  

Οι συζητήσεις είναι πυρετώδεις τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη για την αναζήτηση των προσώπων. Στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολιζόταν στη στήριξη του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά και κάποιοι θα ήθελαν και ένα κοινό μέτωπο με υποψηφίους. Από το ΠΑΣΟΚ όμως το ενδεχόμενο αυτό είχε αποκλειστεί εξαρχής, αφού κανείς δεν ήθελε να δώσει χέρι βοήθειας στον τοξικό και καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ. 

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρέπει να καταλήξει η Κουμουνδούρου αναφορικά με τα χρίσματα στους κεντρικούς δήμους και τις 13 περιφέρειες, καθώς τόσο η κούρσα για την εκλογή του νέου προέδρου όσο και η πολιτική επικαιρότητα, έχουν αφήσει το κόμμα πολλά βήματα πίσω. Σε αυτήν την καθυστέρηση συνέβαλε και η παραίτηση Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία, με την αρμοδιότητα να περνάει στη συνέχεια στα χέρια του Κώστα Ζαχαριάδη. 

Ο νεαρός πολιτικός, μάλιστα, φέρεται να σκέφτεται το ενδεχόμενο να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, στέλνοντας ένα μήνυμα «επιστράτευσης» κορυφαίων στελεχών στην επικείμενη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Απομένει ένας κύκλος συνομιλιών και επαφών του τις επόμενες ώρες, ώστε να καταλήξει στην απόφασή του, μολονότι δέχεται πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Κρούση για τον Δήμο Αθηναίων είχε δεχθεί τόσο ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, αλλά την απέκρουσε, ενώ έντονη κινητικότητα εμφάνιζε την τελευταία εβδομάδα η Κουμουνδούρου γύρω από την υποψηφιότητα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος δεν ανήκει στο κόμμα.  

Χάος στις περιφέρειες 

Οσον αφορά τις περιφέρειες, και συγκεκριμένα την Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στη στήριξη του Γιώργου Ιωακειμίδη, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τον Γιάννη Σγουρό, καθώς ναυάγησε η προσπάθεια για ενιαία υποψηφιότητα που θα έβαζε φρένο στον Γιώργο Πατούλη.  

Πέραν της Αττικής, τα δύο κόμματα έχουν κλειδώσει ήδη ορισμένες περιφέρειες, ωστόσο έχουν ακόμα ανοιχτά μέτωπα τα οποία αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες ημέρες, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο από την τελευταία Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συζήτησε τις υποψηφιότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει με πολλές από τις προτάσεις του Χρήστου Σπίρτζη τόσο στις κεντρικές περιφέρειες όσο όμως και στους δήμους, όπως το Περιστέρι, όπου θα στηριχθεί ο Ανδρέας Παχατουρίδης, στη Θεσσαλονίκη ο Σπύρος Πέγκας, στο Αγρίνιο ο Δημήτρης Τραπεζιώτης και στη Ραφήνα ο Ευάγγελος Μπουρνούς. 

Ωστόσο, ορισμένες ιδιαίτερα προωθημένες προτάσεις, όπως η στήριξη στον «γαλάζιο» αντάρτη Πέτρο Τατούλη στην Πελοπόννησο, σε περίπτωση που δεν υπήρχε κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που θα είχε καλή καταγραφή, φαίνεται πως δεν προχωρούν από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.  

Αυτό που εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αν οι προτάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα περάσουν και από την έγκριση των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων του κόμματος, καθώς εν πολλοίς θα δώσουν και το στίγμα για τη λογική του κόμματος την επόμενη ημέρα των εκλογών. 
 
Τις τελευταίες ώρες πάντως η Κουμουνδούρου δέχεται μηνύματα υποψήφιων δημάρχων, που κινούνται στο χώρο, οι οποίοι αρνούνται να λάβουν χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Αντεγκλίσεις «δελφίνων» 

Μετά τη συνάντηση των υποψηφίων την περασμένη εβδομάδα για την τηλεμαχία, υπήρξαν διάφορες διενέξεις σε επίπεδο συνεργατών, αφού κυρίως το Γραφείο Τύπου του κόμματος φέρεται να σχοινοβατεί σε τεντωμένο σκοινί, καθώς προσπαθεί να προωθήσει τη δράση του κόμματος και του υπηρεσιακού προέδρου Σωκράτη Φάμελλου και την ίδια ώρα δέχεται τεράστια πίεση, αφού πρέπει να προωθεί και τη δράση των υποψηφίων, όπως έχει συμφωνηθεί.  

Παρατηρούνται όμως κάποιες συμπάθειες προς το σύστημα της Εφης Αχτσιόγλου, κάτι που δημιουργεί εκνευρισμό σε άλλους υποψηφίους. Για την ώρα, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ακόμα για την καμπάνια των εκλογών του νέου προέδρου. Οι δυσκολίες έχουν σχέση με την έγκριση που πρέπει να δίνεται από τους συνεργάτες των τεσσάρων υποψηφίων σε κάθε κίνηση του κόμματος.  

Τέλος, φαίνεται ότι έχει σχηματοποιηθεί ένα βασικό επίπεδο ιδεολογικής πλατφόρμας των υποψηφίων, αφού η Εφη Αχτσιόγλου καλύπτει πια την Αριστερά, συμπεριλαμβανομένης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, και ο Νίκος Παππάς το χώρο μέχρι την Κεντροαριστερά, ξεκαθαρίζοντας ότι το «λιμάνι της ριζοσπαστικής Αριστεράς οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μικρό αριστερό κόμμα, όπως τότε στην εκκίνησή του».