Από την περίοδο 2015-2019 είδαμε όλοι λίγο ως πολύ τη σχέση της αριστεράς με το κεφάλαιο. Ξέρετε ποιας αριστεράς. Αυτής που θα έκανε επανάσταση και αναδιανομή του πλούτου.

Από την ημέρα της εξουσίας και μετά, το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα πήγε εν τοις πράγμασιν περίπατο και την επανάσταση αντικατέστησαν... τα βοσκοτόπια, οι απειλές σε επιχειρηματίες και εκδότες για «τα καλά και συμφέροντα», η κατάχρηση εξουσίας, το κράτος λάφυρο κ.ο.κ. 

4 χρόνια μετά την έκπτωση του καθεστώτος λοιπόν, έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, να βάλει την οριστική ταφόπλακα σε αυτό που λέγαμε περιθωριοποιημένη αριστερά τα προηγούμενα και στην οποία κάποιοι από τους συμπολίτες μας θέλησαν να δώσουν ευκαιρία για εξουσία. Με την ομιλία του στο ΣΕΒ όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης, έδειξε και με περίτρανο τρόπο, αυτό που έδειξε και στην πορεία του ο Αλέξης Τσίπρας. Τι δηλαδή; Ότι ένας αριστερός είναι εξπέρ στην κ@λοτούμπα. 

Όταν παρουσίασε το «Είμαι ο Στέφανος κι έχω να σας πω κάτι», μας είπε ότι δούλεψε στην Goldman Sachs, είδε το κεφάλαιο, είτε πόσο υπερόπτης γίνεται αυτός που έχει λεφτά, και αποφάσισε να γίνει αριστερός. Στην ομιλία του στο ΣΕΒ, ο Στέφανος, είπε πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το κεφάλαιο, γιατί είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις στον κόσμο.

Και πώς να μην το πει αυτό άλλωστε; Αφού και ο ίδιος είναι «πολύ ευκατάστατος» και θα μπορούσε να μην ξαναδουλέψει στη ζωή του ποτέ, όπως είπε ο ίδιος στον Σταύρο Θεοδωράκη. 

Συμπέρασμα; Μην πυροβολείτε το κεφάλαιο, κατά το μην πυροβολείτε τη γιαγιά.

Η διάσπαση και η μη διάσπαση

Κάποτε λέγαμε πως το άτομο δεν διασπάται. Τελικά διασπάστηκε και το άτομο πριν από κάποια χρόνια. Παρομοιάζω τον ΣΥΡΙΖΑ με το άτομο; Λίγο ναι, αν αναλογιστούμε ότι την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών έφτασε μόλις το 10% ανά την επικράτεια. 

Φυσικά λοιπόν και δύναται να διασπαστεί το κόμμα. Και κάτι τέτοιο μάλλον θα γίνει στο συνέδριο, γι' αυτό κι ο Κασσελάκης το ξορκίζει. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτοί που θέλουν να φύγουν, πού θα πάνε, αν τελικά φύγουν. 

Η Αχτσιόγλου και το ΠΑΣΟΚ

Αν αποχωρήσουν οι 16 βουλευτές που έριξαν «λευκό» στις επιλογές Κασσελάκη στην Κ.Ο., τότε αυτόματα το ΠΑΣΟΚ, γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και μάλιστα με ακόμα μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη από ό,τι ο τωρινός ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα των 16 όμως που θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μείνει ανεξάρτητη; Ή θα προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ; Μην σκέφτεστε τον Φίλη, ο Φίλης δεν είναι βουλευτής πλέον. 

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως για να δώσουμε και το ρεπορτάζ επί τη ευκαιρία, την Έφη Αχτσιόγλου την έχουν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Αρκετοί μάλιστα πιστεύουν πως με εκείνη στο τιμόνι θα είχε και καλύτερη τύχη το συγκεκριμένο κόμμα σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, δύο είναι οι βασικοί σταθμοί της κεντροριστεράς ευρύτερα στη χώρα. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα δείξει ακριβώς ποιο θα είναι το μέλλον του Κασσελάκη και του κόμματος και φυσικά, οι Ευρωεκλογές. Αυτές οι Ευρωεκλογές, μπορεί να φέρουν και αλλαγές σε ηγεσίες κομμάτων. 

Αναμένουμε...