«Καὶ ἐνέγκαντες τὸν μόσχον τὸν σιτευτὸν θύσατε, καὶ φαγόντες εὐφρανθῶμεν»: Και φέρτε το καλοθρεμμένο μοσχάρι, σφάξτε το, και να φάμε να ευφρανθούμε. Η παραβολή του ασώτου στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο ταιριάζει γάντι στον Στέφανο Κασσελάκη και στην αγωνιώδη προσπάθειά του να φέρει πίσω στο… μαντρί τον Παύλο Πολάκη. Από την ώρα που ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας μιλώντας για ανικανότητα και αδυναμία να οδηγήσει το κόμμα προς την εξουσία και να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης ζει τον δικό του Γολγοθά. Και μπορεί κάποιοι να μιλούν για «στημένο παιχνίδι», εν τούτοις η εικόνα που οι πολίτες είδαν είναι αυτή ενός προέδρου να παρακαλάει στην κυριολεξία έναν βουλευτή που ο ίδιος διέγραψε να επιστρέψει.

Δεν έχει πει λέξη σε βάρος του. Δεν έχει αντιδράσει καν στο θέμα ηγεσίας που έθεσε. Αντιθέτως, επιτέθηκε σε αυτούς που δεν έθεσαν θέμα ηγεσίας, έστω και αν μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν εμφανίσθηκαν να δηλώνουν ότι πρέπει να υπάρξει προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες και τις εκλογές αυτές να τις προκηρύξει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον Παύλο Πολάκη με μισή καρδιά. Και γιατί είναι ο καθρέφτης τους ως προς την τοξικότητα και τον λαϊκισμό, αλλά και διότι γνωρίζει ότι απευθύνεται στο ίδιο με αυτόν οπαδικό κοινό, τον στρατό του ΣΥΡΙΖΑ και τα τρολ δηλαδή, αλλά με μεγαλύτερη διεισδυτικότητα και αποδοχή. Γι’ αυτό και η δήλωσή του ότι τον «αγαπά» ήταν άμεση. Για να του στείλει μήνυμα.

Όπως και να έχει, η διαγραφή Λινού, η τοποθέτηση του Νίκου Παππά και ό,τι άλλο γίνεται αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ περιστρέφεται γύρω από το πώς αντιμετωπίζει ο Στέφανος Κασσελάκης τον Παύλο Πολάκη. Και ο αψύς Κρητικός το ξέρει. Η δήλωση του Νίκου Παππά στο Open μπορεί να εκτιμήθηκε και ως τήρηση αποστάσεων, στην ουσία της όμως είναι «άνοιγμα» πόρτας –και παραθύρων μαζί– προς τον βουλευτή Χανίων. Μόνο που ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων εμφανίζεται να επιμένει στα περί ανάγκης αλλαγής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εμφανίζεται να παραμένει στη γραμμή της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του προέδρου του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης προτιμά να επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα παρά να σχολιάζει αρνητικά τον Παύλο Πολάκη. Μάλιστα στη συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στην εφημερίδα «Real News» επιλέγει να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις  αμφισβήτησής του. Αφήνει όμως στο απυρόβλητο τον… μέντορά του.
Το κάνει μόνο λόγω του… στρατού του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Παύλος Πολάκης; Υπάρχει κάτι άλλο; Ουδείς γνωρίζει. Τα γεγονότα όμως καταγράφουν μια στάση που προβληματίζει. Πολύ περισσότερο, τη στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διατεθειμένος να παραχωρήσει το κόμμα σε Παππά και Πολάκη παρά να βρεθεί απέναντι στον δεύτερο σε μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Όπως και να έχει, είτε με τον Πολάκη είτε χωρίς αυτόν, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ (του) οδεύουν στη διάλυση. Το ενδεχόμενο να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ορατό αφού, ακόμη και αν δεν γίνουν εσωκομματικές εκλογές, η συνύπαρξη με τους «87» είναι αδύνατη. Όσα έχουν ακουστεί δεν μπορούν ν’ αλλάξουν. Απλώς θα προτιμήσει να τους σπρώξει προς την έξοδο ή μετά το Συνέδριο να αποκτήσει αρμοδιότητες που θα επιτρέπουν να τους διαγράψει χωρίς εσωκομματικές αντιδράσεις. Οι «87» πάντως δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να επιχειρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης έναν αιφνιδιασμό και να προκηρύξει εκλογές σε σύντομο χρόνο για να τους πιάσει απροετοίμαστους, όπως είχε απειλήσει ότι θα κάνει τον Φεβρουάριο κατά την προηγούμενη μεγάλη εσωκομματική κρίση.