Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά πως υπάρχει πλεκτάνη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να γίνει πράγματι η συγχώνευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, αλλά να τεθεί επικεφαλής ο Χάρης Δούκας. Το συγκεκριμένο σενάριο θέλει τους δυο πρώην πολιτικούς αρχηγούς, να ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να καταφέρουν να συγχωνεύσουν τα δυο κόμματα, αλλά υπό την ηγεσία του «απόλυτου μπροστινού», εκείνη του Χάρη Δούκα, αδειάζοντας ταυτοχρόνως τις δυο τρέχουσες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη. Το συγκεκριμένο σενάριο βέβαια, έχει πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη καεί από τέτοιου τύπου μακιαβελικές ενέργειες, όπως με τη στήριξη του Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου έτους. Τίποτε δεν εγγυάται στους δυο πρώην αρχηγούς, ότι δεν θα «πάρουν αέρα τα μυαλά» του Χάρη Δούκα, καθώς και ότι δεν θα τους αδειάσει στην πρώτη στροφή, όπως έγινε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη, κατά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι αστάθμητοι παράγοντες 

Επίσης, υπάρχει άλλος ένας αστάθμητος παράγοντας: ποιες εγγυήσεις έχει ο ΓΑΠ, ότι δεν θα προσπαθήσει ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει ο το «καινούριο μαγαζί», αλλά θα το αφήσει σε έναν πολιτικό νεοσσό σαν τον Χάρη Δούκα; Τη στιγμή που μάλιστα ο Χάρης Δούκας δεν έχει απολύτως κανένα έργο να επιδείξει, ως δήμαρχος του πρώτου δήμου της Ελλάδας. Ενδεχομένως η μόνη εξαίρεση να είναι η εξαγγελία για την «μείωση 5 βαθμών κελσίου στην Αθήνα», καθώς εάν εκληφθεί ως κρυο χωρατό, τότε μάλιστα· έναν στόχο του, τον έχει πετύχει! Ο Μεγάλος «άγνωστος Χ» είναι ο Νίκος Παππάς, καθώς εφόσον συμμετέχει πράγματι στη συγκεκριμένη πλεκτάνη και δεν λειτουργεί αυτοβούλως, ενδεχομένως να έχουμε να κάνουμε με ένα σχέδιο «μακράς πνοής»: να έχει ήδη προσυμφωνηθεί ότι ο πρώτος πρόεδρος θα είναι από το ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή με λίγα λόγια, να αφήσουν τον Χάρη Δούκα να εκλεγεί ως ο πρώτος επικεφαλής του εγχειρήματος, να προσπαθήσει -και να αποτύχει-, ούτως ώστε να έρθουν μετά τα «βαριά πυροβολικά» του ΣΥΡΙΖΑ -είτε Τσίπρας, είτε Παππάς- και να κληρονομήσουν ένα «έτοιμο στημένο μαγαζί», το οποίο θα τους δώσει και αυτό που ανέκαθεν τους έλειπε: σοβαρό κομματικό μηχανισμό και μεγάλη διείσδυση στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και στο συνδικαλιστικό μετερίζι.

Τέλος, υπάρχει πάντοτε και η περίπτωση να είναι μια θεωρία συνωμοσίας, η οποία να είναι απλώς η προβολή των φόβων ενός αδύναμου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι επειδή «οι καιροί είναι πονηροί», τίποτε δεν αποκλείεται και για αυτό, παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον.