Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές τάσσονται σιγά σιγά κατά της ηγεσίας Ανδρουλάκη. Σε αυτό το σκηνικό δεν λείπει και η παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ, η οποία διαμορφώνει τις τάσεις και προωθεί τους δικούς της υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος. Ένας από τους βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας είναι και ο Χάρης Δούκας, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά πίσω από κάθε βήμα του δημάρχου Αθηναίων. 

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας ήταν το στέλεχος που βοήθησε τον Χάρη Δούκα να εκλεγεί δήμαρχος της Αθήνας ενώ αποτελεί πλέον άτυπος σύμβουλος του για θέματα της πόλης. Σύμφωνα με τη στήλη Θεωρείο της Καθημερινής, ο παλιός πολιτικός είναι ο εγκέφαλος και ενορχηστρωτής της υποψηφιότητας Δούκα και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη κανονίζει όλες τις παρασκηνιακές επαφές με εκδότες και στελέχη για να προωθήσει την υποψηφιότητα του δημάρχου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενώ πρόκειται να τρέξει όλη την εκστρατεία για την εκλογή του. 

Η ομάδα Δούκα - Πρωτόπαπα 

Μάλιστα πίσω από τον Χάρη Δούκα στοιχιζονται πολλά γνωστά στελέχη της επιρροής Πρωτόπαπα, όπως η παλιά φρουρά της ΔΗΜΑΡ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αλλά και ο Κώστας Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα αυτή θεωρεί ότι ο Χάρης Δούκας είναι ο καταλληλότερος για μια σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς. Μάλιστα ο Χάρης Δούκας έχει και πολλούς υποστηρικτές εντός ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό μαζί του δεν είναι εκνευρισμένος μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σκέφτεται νέες διαγραφές καθώς νιώθει να απειλείται ξανά και η δική του ηγεσία. Μεγάλες αναταράξεις στην (κέντρο)αριστερή πολυκατοικία με πολλές μεταβλητές, καθώς όλοι θέλουν την έχουν δει ηγέτες και παράγοντες.