Μεγάλη αναταραχή επικρατεί τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι συζητήσεις για το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, την αλλαγή ηγεσίας και την προοπτική συνεργασίας των δύο κομμάτων έχουν πάρει φωτιά. Μάλιστα τα δύο κόμματα φαίνεται πως προχωρούν σε μια είδους ανακωχή, καθώς τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης φοβούνται δύο πρόσωπα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κεντροαριστερά το επόμενο χρονικό διάστημα: Τον Αλέξη Τσίπρα και τον Χάρη Δούκα

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, πρόσφατα υπήρξε συνάντηση των διευθυντών των γραφείων των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (ο Μανώλης Καπνισάκης εκ μέρους του Κασσελάκη και η Ελένη Αναστασίου για τον Ανδρουλάκη), όπου συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων. Πάντως πηγές του ΠΑΣΟΚ διέψευσαν τις σχετικές πληροφορίες για συνάντηση των διευθυντών των δύο προέδρων, αναφέροντας ότι τέτοιου είδους διαρροές έχουν πονηρούς σκοπούς. Λίγο μετά στην ίδια γραμμή διέψευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για ευφάνταστα σενάρια. Ωστόσο δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε πίσω τους ισχυρισμούς ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι εκβιαζόμενος, σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, κάνοντας ακόμη μια κυβίστηση. Ακόμα και η συζήτηση για συνεργασία των δύο κομμάτων, την οποία απέρριπταν προεκλογικά τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης, βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς οι δύο πρόεδροι βλέπουν ότι κινδυνεύει η ηγεσία τους και θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις.

Αλέξης Τσίπρας και Χάρης Δούκας 

Τις τελευταίες ημέρες τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ένα κύμα εσωκομματικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη κατά των προέδρων τους. Στο ΠΑΣΟΚ κυρίως ζητούν αλλαγή ηγεσίας, ωστόσο η προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τους βρίσκει διχασμένους. Στο δε ΣΥΡΙΖΑ τα περισσότερα στελέχη ζητούν σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, ακόμη και χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ περιμένουν την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για να εγκαταλείψουν τον νυν πρόεδρο, ο οποίος απαντά με διαγραφές και απολύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε ήδη τις κινήσεις του καθώς το Ίδρυμά που θα αποτελέσει την πλατφόρμα για σύγκλιση δυνάμεων είναι γεγονός. Ήδη τα στελέχη της σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ανοιχτές επιθέσεις στον Στέφανο Κασσελάκη ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έχει ενεργοποιηθεί με στόχο να υπάρξει εγγυητής, αν όχι επικεφαλής, σε ένα ευρύ μέτωπο της κεντροαριστεράς. Η δε δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον καταλληλότερο για ένα τέτοιο εγχείρημα δεν ήταν τυχαία, με τον Στέφανο Κασσελάκη να εκφράζει την οργή του στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. 

Στο ΠΑΣΟΚ, το πρόσωπο που προωθούν για να υλοποιήσει το εγχείρημα της συνεργασίας, ο Χάρης Δούκας, κάνει ήδη τις κινήσεις του καθώς θα βρεθεί και θα τοποθετηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για τα αίτια της ήττας και το μέλλον του κόμματος. Εκεί θα εκφράσει την πλατφόρμα της υποψηφιότητάς του ενώ ήδη ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο πολιτικός μέντορας του δημάρχου Αθηναίων, κάνει παρασκηνιακές συναντήσεις με στελέχη και εκδότες για την προώθηση της υποψηφιότητας του. Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης βλέπουν τις καρέκλες τους να τρίζουν και θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τις θέσεις τους ενώ σχεδιάζουν να εμφανιστούν και αυτοί ως τα πρόσωπα που μπορούν να ενώσουν την αριστερά, με σκοπό να προλάβουν τις εξελίξεις. Η μάχη αναμένεται λυσσαλέα στα μαρμαρένια αλώνια του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.