Την Κυριακή 30 Ιουνίου θα συνεδριάσει –αν δεν αλλάξει κάτι– η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει μια… συνθετική πρόταση στο πλαίσιο και των ισχυρών πιέσεων που δέχεται ν’ ανοίξει τις διαδικασίες για εκλογή αρχηγού από τη βάση του κόμματος.

Βαλλόμενος από παντού –σχεδόν– και στριμωγμένο στη γωνία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναζητεί τρόπους να διαχειριστεί τα επόμενα βήματά του και να φέρει τις εξελίξεις στα μέτρα του, την ώρα όμως που οι εξελίξεις δείχνουν να τον προσπερνούν. Κυρίως διότι άφησε να περάσει χρόνος, με αποτέλεσμα το κόμμα του να εμφανίζεται σπαρασσόμενο με την εσωκομματική αντιπαράθεση να μετατρέπεται σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα τη μετεκλογική περίοδο.

Απέναντί του βέβαια δεν έχει μόνο έναν διεκδικητή. Φαίνεται πως έχει πολλούς, μεταξύ αυτών και τον Χάρη Δούκα, ο οποίος επιχειρεί να πουλήσει το γεγονός ότι δεν έχει πολιτική εμπλοκή και ως εκ τούτου δεν συνδέεται με λάθη, παραλείψεις και ήττες του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που αυτό το προϊόν, το οποίο επιδιώκει να συνδυάσει με τα περί σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκει πολλά στελέχη του κόμματος να καταθέτουν ήδη την αντίθεσή τους, όπως για παράδειγμα η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στο ΠΑΣΟΚ τα στελέχη πιέζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει αποφάσεις. Πέραν των παραπάνω είναι και άλλα, όπως ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νίκος Παπανδρέου, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Χάρης Καστανίδης, που –είτε δύναται να διεκδικήσουν την αρχηγία είτε όχι– δείχνουν στον νυν πρόεδρο την πόρτα της εξόδου. Έστω μέχρι τις επόμενες εσωκομματικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους.

Δεν υπάρχει ημέρα, δεν υπάρχει τηλεοπτικό μέσο, δεν υπάρχει εφημερίδα, όπως δεν υπάρχει και διαδικτυακός ιστότοπος που να μην ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ –αλλά όχι με θετικό τρόπο– και αυτό προκαλεί ζητήματα στο εσωτερικό του. Επίσης προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση και ενδεχομένως ανοίγει διαδρόμους… φυγής για ψηφοφόρους.

Η Κυριακή θα είναι ίσως και καθοριστική για τις εξελίξεις. Όπως φυσικά, αν ανοίξουν διαδικασίες εκλογής αρχηγού, θα είναι καθοριστικό το αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών αφού θα δείξει και το πώς θα κινηθεί το κόμμα απέναντι στις Σειρήνες της συμπόρευσης με ένα κόμμα που οι μισοί δεν θέλουν να βλέπου εξαιτίας των όσων έχουν ακούσει και
υποστεί από κορυφαία στελέχη του…