Σκληρή κριτική έκανε το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσια Αναστασίου, στον Νίκο Ανδρουλάκη, αναφορικά με τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματος στις Ευρωεκλογές. Κληθείσα να τοποθετηθεί εάν «βλέπει» να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, ή ένα άλλο πρόσωπο, η κυρία Αναστασίου είπε ότι «εγώ βλέπω το ΠΑΣΟΚ ως τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, που θα ανοίξει τις πόρτες της σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, με μια ηγεσία η οποία είναι συμπεριληπτική. Δεν υπάρχουν πολιτικοί αποκλεισμοί, δε μιλάμε για πολιτικές εξορίες, δε μιλάμε για γκιλοτίνες, γιατί όλα αυτά τα οποία ακούστηκαν στον δημόσιο διάλογο από το ΠΑΣΟΚ, κατ' εμέ δε χωράνε στο κόμμα μου». Είναι προφανές ότι το μοντέλο ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο συνοψίζεται στη φράση «κάνω κουμάντο στο κόμμα με τους φίλους μου, δεν ακούω κανέναν και όποιος με αμφισβητήσει θα διαγραφεί», μάλλον έχει φέρει την πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος απέναντί του, ιδίως από τη στιγμή που η «ομάδα Ανδρουλάκη» δεν απαρτίζεται από τα ιστορικά στελέχη του κόμματος. Ενδεχομένως να είναι και οι πρώτοι ενοχλημένοι από το συγκεκριμένο στυλ ηγεσίας, μιας και έχουν βγει εναντίον του και στελέχη που τον στήριξαν στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση της κυρίας Αναστασίου, όπου καταλόγισε στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν είναι συμπεριληπτικός, για να προσθέσει ότι «όταν είσαι σε ένα πολυτασικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπεί από αριστερά κινήματα μέχρι το Κέντρο, πρέπει να συμπεριλάβεις και ιδεολογικά, αλλά και από άποψη τάσεων ανθρώπων. Στελέχη απ' όλες τις πλευρές, προκειμένου να πεις ότι "θα κάνω μια μεγαλύτερη συζήτηση για μια κυβερνώσα Κεντροαριστερά". Αυτή τη συζήτηση πρέπει πρώτα να την κάνεις στο ίδιο σου το κόμμα». Από τα συμφραζόμενα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η συζήτηση για την «συγχώνευση» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ -τουλάχιστον επί της αρχής-, έχει ήδη ξεκινήσει. Τούτο διότι η κυρία Αναστασίου, καταλογίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη αδυναμία -λόγω «μη-συμπεριληπτικότητας»- για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ -ή και άλλα κόμματα-, καθώς θα πρέπει πρωτίστως να «την κάνεις στο ίδιο σου το κόμμα». Το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν πράγματι ο Νίκος Ανδρουλάκης θετικά διακείμενος ως προς το συγκεκριμένο εγχείρημα, ή αν αυτό είναι το επίδικο όσων των αμφισβητούν. Διότι οι δυο πιο «σίγουροι» διεκδικητές της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ (Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Δούκας) είναι θετικοί στη συγκεκριμένη ιδέα. Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες που θα συνεδριάσουν και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, θα φανούν πολλά.

Η Φώφη Γεννηματά θα έπαιρνε 20%

Ενδιαφέρον η τοποθέτηση της κυρίας Αναστασίου, ότι «αν η κυρία Γεννηματά ήταν σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε 20%. Σας το λέω ανοιχτά (...) η κυρία Γεννηματά κατάφερε να απορροφήσει στελέχη και ανθρώπους στην κοινωνική βάση απ' όλες τις τάσεις, να ακούει όλες τις φωνές. Και ήταν ένας άνθρωπος που η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή και κατέβαινε στην κοινωνία η κυρία Γεννηματά». Εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά θα είχε καλύτερες εκλογικές επιδόσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ίσως όχι στο 20% που υποστηρίζει η κυρία Αναστασίου, αλλά σίγουρα θα τα πήγαινε καλύτερα. Και δεν θα τα πήγαινε καλύτερα επειδή ήταν «πιο συμπεριληπτική», αλλά γιατί διέθετε σοβαρό πολιτικό λόγο, εν αντιθέσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, του οποίου ο πολιτικός λόγος είναι λίγο-πολύ σαν εκείνον του Φώτη Κουβέλη, με μοναδική ίσως προσθήκη, αυτή των υποκλοπών.

Η δήλωση της Βάσιας Αναστασίου

Άννα Λιβαθυνού: «Εσείς βλέπετε το ΠΑΣΟΚ -στην επόμενη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ- μαζί με Νίκο Ανδρουλάκη; Ή με ένα άλλο πρόσωπο μπροστά, το οποίο θα προσπαθήσει να φέρει καλύτερα αποτελέσματα;»

Βάσια Αναστασίου: «Εγώ βλέπω το ΠΑΣΟΚ ως τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, που θα ανοίξει τις πόρτες της σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, με μια ηγεσία η οποία είναι συμπεριληπτική. Δεν υπάρχουν πολιτικοί αποκλεισμοί, δε μιλάμε για πολιτικές εξορίες, δε μιλάμε για γκιλοτίνες, γιατί όλα αυτά τα οποία ακούστηκαν στον δημόσιο διάλογο από το ΠΑΣΟΚ, κατ' εμέ δε χωράνε στο κόμμα μου».

Γιώργος Κακούσης: «Είναι συμπεριληπτικός ο Νίκος Ανδρουλάκης;»

Βάσια Αναστασίου: «Μέχρι στιγμής κύριε Κακούση, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ανοιχτά ότι δεν είναι συμπεριληπτικός. Έχει λειτουργήσει με μια κλειστή ομάδα ανθρώπων -φυσικά ο εκάστοτε απ' τους προέδρους εμπιστεύεται τους ανθρώπους του-, αλλά όταν είσαι σε ένα πολυτασικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπεί από αριστερά κινήματα μέχρι το Κέντρο, πρέπει να συμπεριλάβεις και ιδεολογικά, αλλά και από άποψη τάσεων ανθρώπων. Στελέχη απ' όλες τις πλευρές, προκειμένου να πεις ότι "θα κάνω μια μεγαλύτερη συζήτηση για μια κυβερνώσα Κεντροαριστερά". Αυτή τη συζήτηση πρέπει πρώτα να την κάνεις στο ίδιο σου το κόμμα».

Γιώργος Κακούσης: «Εσείς ποιος πιστεύετε ότι θα ήταν ο καταλληλότερος για αυτή τη θέση;»

Βάσια Αναστασίου: «Θα σας απαντήσω ευθέως όταν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες, καταλαβαίνετε ότι κι εγώ δε μπορώ να εκτεθώ, χωρίς να έχουμε επίσημες υποψηφιότητες».

Γιώργος Κακούσης: «Ξέρουμε δυο: ξέρουμε την υποψηφιότητα του κυρίου Ανδρουλάκη ξέρουμε -και προεξοφλούμε- την υποψηφιότητα του κυρίου Δούκα και βλέπουμε ότι και ο Παύλος Γερουλάνος το σκέφτεται πολύ σοβαρά. Εσείς ανάμεσα στους τρεις, βλέπετε λύση ηγεσίας; Βλέπετε ηγετική φυσιογνωμία;»

Βάσια Αναστασίου: «Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που ακούγονται, βλέπω. Σίγουρα το πρότυπο της πολιτικής ηγεσίας μέχρι σήμερα -για να αποκλείσω έναν εξ αυτών- είναι κάτι το οποίο δεν έχει λειτουργήσει στο ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, εφόσον ο κύριος Ανδρουλάκης εφόσον επανεκλεγεί, θα αλλάξει το πρότυπο της πολιτικής του ηγεσίας και θα λειτουργήσει διαφορετικά στρατηγικά. Είτε όποιος εκλεγεί, ναι - και ο κύριος Δούκας και ο κύριος Γερουλάνος κατ' εμέ, είναι προσωπικότητες που μπορούν να μεγαλώσουν το ΠΑΣΟΚ».

Γιώργος Κακούσης: «Είναι όλοι καλύτεροι από τον Νίκο Ανδρουλάκη;»

Βάσια Αναστασίου: «Ο κύριος Ανδρουλάκης - εγώ σας ξαναείπα, δεν είναι ανθρωποφαγικό. Έχει λειτουργήσει και έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ στο 8% και το έφτασε στο 12,7%, όπως και η κυρία Γεννηματά στο παρελθόν. Κατ' εμέ, αν η κυρία Γεννηματά ήταν σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε 20%. Σας το λέω ανοιχτά (...) η κυρία Γεννηματά κατάφερε να απορροφήσει στελέχη και ανθρώπους στην κοινωνική βάση απ' όλες τις τάσεις, να ακούει όλες τις φωνές. Και ήταν ένας άνθρωπος που η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή και κατέβαινε στην κοινωνία η κυρία Γεννηματά».

Άννα Λιβαθυνού: «Αυτό δεν το έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης;»

Βάσια Αναστασίου: «Όχι κυρία Λιβαθυνού, δεν το έκανε».