«Ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C'est la vie...».

Με αυτή την ατάκα, ο πρόεδρος Στέφανος έδωσε το στίγμα του τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν «σταλινικού τύπου» εκκαθαρίσεις.

Αλλωστε, το υπάρχον καταστατικό το επιτρέπει και χωρίς καμία αλλαγή. Η παρ. 4 του άρθρου 39 είναι σαφέστατη: «Δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες όσοι/όσες έχουν διατελέσει βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες επί τρεις διαδοχικές περιόδους (...). Από το κώλυμα εξαιρείται ο/η πρόεδρος του κόμματος ή οι διατελέσαντες/σασες πρωθυπουργοί».

Οπερ σημαίνει ότι εάν εφαρμοστεί η καταστατική πρόβλεψη, είναι αναμενόμενο να κοπούν από τα ψηφοδέλτια όσοι έχουν 3 διαδοχικές βουλευτικές θητείες, δηλ. Γεροβασίλη, Παππάς, Πολάκης, Μπάρκας κ.λπ. κ.λπ.

Αφήστε δε που ο πρόεδρος μελετά και τη διαγραφή Τσίπρα και μάλιστα πανηγυρικώ τω τρόπω…

Στοχευμένες βολές

Στην ανάρτησή του ο πρόεδρος Στέφανος συμπεριέλαβε μια αποστροφή που προκάλεσε αίσθηση: «Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος (...). Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Ετσι είναι η Ελλάδα. Λοιπόν – Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης (...). Αν γίνω δέσμιος εξαρτήσεων, είτε "άγνωστων χρηματοδοτών" είτε τραπεζιτών, θα σας έχω ήδη προδώσει».

Οι βολές του προέδρου είναι στοχευμένες και αφορούν την περίοδο Αλέξη Τσίπρα. Το χάος στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Το κόμμα καταρρέει από χρέη και όλο αυτό βαρύνει την προηγούμενη διοίκηση.

Συν τοις άλλοις, δεν πάει πολύς καιρός από τις καταγγελίες της γραμματέως Καλογρίτσα για τις «σακούλες με μαύρο χρήμα» που πηγαινοέρχονταν στον ΣΥΡΙΖΑ – ασχέτως του εάν η έρευνα δεν κατέληξε κάπου.