Αν και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κατέθετε τις σκέψεις και τις προτάσεις του σχετικά με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας τις σχετικές διαδικασίες, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο ίδιος επέλεξε να παραπέμψει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου για τις εξελίξεις.

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ στην κυριολεξία βράζει και κορυφαία στελέχη του άσκησαν δριμεία κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, θέτοντας μετ' επιτάσεως το θέμα της προσφυγής σε εσωκομματικές κάλπες το ταχύτερο δυνατό, ο ίδιος απέφυγε να πάρει θέση ανοιχτά αφήνοντας την εσωστρέφεια να λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, κατηγορώντας όσους ζητούν αλλαγές για… τυχοδιωκτισμό αλλά και για μη συμμετοχή στην προεκλογική προσπάθεια του κόμματος.

Παράλληλα έδειξε την πρόθεσή του να ανοίξει τις διαδικασίες με την πρόταση που θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή, χωρίς όμως να το πει ξεκάθαρα. «Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε» τόνισε κλείνοντας την πολύωρη συνεδρίαση, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει «να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης».

Με τον τρόπο αυτόν δείχνει ότι η αρχική θέση περί διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών με βάση την πρόβλεψη του καταστατικού, δηλαδή το 2025, δεν ισχύει πλέον. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο. Το ενδεχόμενο να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή να μη γίνουν εκλογές άμεσα δεν είναι ακραίο σενάριο. Ως εκ τούτου το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε και κάτι ακόμη. «Το πολιτικό ήθος είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε» για να προσθέσει: «Και όχι να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο. Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο. Κι όχι να στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο».

Η αναφορά αυτή δείχνει και τον φόβο του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στα σενάρια που κάνουν λόγο για επιχείρηση αποδόμησής του και ανάδειξης ως έτερου πόλου εντός του ΠΑΣΟΚ τον Χάρη Δούκα, ο οποίος από την πλευρά εμφανίσθηκε το βράδυ της Τετάρτης να δηλώνει παρών στις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν να είναι ραγδαίες. Τα κορυφαία στελέχη δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον Νίκο Ανδρουλάκη που δύσκολα θα κρατήσει άμυνα ως προς την προσφυγή σε μια εσωκομματική κάλπη. Όσο δε καθυστερεί τόσο η εσωστρέφεια λαμβάνει διαστάσεις αφού είναι βέβαιο πως τα στελέχη που τάσσονται απέναντί του δεν θα σταματήσουν τη σκληρή κριτική μέσω των Μέσων Ενημέρωσης.