Μακρύ και «θερμό» αναμένεται το καλοκαίρι για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζεται για μια σκληρή προεκλογική περίοδο, όπου θα κυριαρχήσουν η ένταση και τα συντροφικά μαχαιρώματα, όπως έγινε ξεκάθαρο κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Η φράση του Φίλιππου Σαχινίδη περί... Κιμ Γιονγκ Ουν αποτυπώνει εύγλωττα το κλίμα που επικρατεί, με αρκετούς να περιμένουν την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος –σύμφωνα με πληροφορίες– δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί.

Ενα από τα βασικά ζητήματα που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα και μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ είναι το χρονοδιάγραμμα στο δρόμο προς τις εσωκομματικές εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες όσο το δυνατόν συντομότερα, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο (υπό την επίκληση της εσωστρέφειας), έτσι ώστε να μην αφήσει χρόνο στους δελφίνους να «στήσουν» μηχανισμούς, τους οποίους ο ίδιος διαθέτει. Παράλληλα, μια τέτοια διαδικασία μέσα στο καλοκαίρι θα έχει προφανώς μικρότερη συμμετοχή, η οποία πιθανότατα θα ευνοήσει τον πρόεδρο του κόμματος.

Δεν έπεισε κανέναν

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και άλλα στελέχη του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη φέρονται να επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να αναπτυχθούν οι «πλατφόρμες» των υποψηφίων, κάτι που σημαίνει ότι επιθυμούν οι κάλπες να στηθούν περί τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι θα φέρει μια συναινετική πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά δεν έπεισε...

Θεωρώντας ότι έχει ακόμα την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά ότι θα ορίσει ο ίδιος τους όρους του «παιχνιδιού», δηλαδή ότι δεν θα συρθεί σε μια εκλογική «μάχη» που θα επιβάλουν οι αμφισβητίες της ηγεσίας του. Ωστόσο, όπως φάνηκε από την προχθεσινή συνεδρίαση, οι πολιτικοί φίλοι του είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, ενώ ακόμα και οι πλέον πιστοί «στρατιώτες» του κάνουν δεύτερες σκέψεις και σίγουρα ούτε ο ίδιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι το εσωκομματικό τσουνάμι που έχει δημιουργηθεί δεν θα τον «πνίξει».