Σε μια αλλόκοτη δήλωση προχώρησε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του νωρίτερα στη Βουλή. Ο κύριος Παππάς μεταξύ άλλων, είπε ότι έρχεται μια συζήτηση την οποία δεν μπορεί να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αυτή «είναι η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ο κύριος Παππάς είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άβατα στη Δημοκρατία μας. Και έχει έρθει η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά, ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Υπάρχουν προσωπικότητες, οι οποίες μέσα στην πορεία της κρίσης των τελευταίων ετών, απέδειξαν με την πολιτεία τους ότι μπορούν να προστατέψουν την κοινωνία. Και αυτό, είναι ένα ερώτημα και μια πρόκληση που αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις (...) λέμε με τόλμη, ότι ναι, έχει έρθει η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την Αριστερά, ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Και βεβαίως, αυτό υπό το φως και των εξελίξεων και την πείρα τη συσσωρευμένη, ότι είναι πολύ καλύτερο για τη χώρα σε αυτές τις θέσεις να υπηρετούν άνθρωποι με πολύ μεγάλη εθνική πείρα».

Τα ερωτήματα βέβαια εγείρονται αυτομάτως: από ποιο πολιτικό χώρο προέρχεται η Κατερίνα Σακελλαροπούλου; Από τη Δεξιά; Ή μήπως απ' τους «βασιλόφρονες»; Θα μπορούσε εύλογα να δεχτεί κάποιος μια επιχειρηματολογία, η οποία θα τεκμηρίωνε το «γιατί η ΠτΔ απεδείχθη ανεπαρκής και θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο πρόσωπο». Όμως ο κύριος Παππάς, δεν μπήκε σε τέτοια διαδικασία. Ο κύριος Παππάς ακύρωσε τη διαδρομή της κυρίας Σακελλαροπούλου, επειδή -προφανώς- έχει κάποιο πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο στο μυαλό του, το οποίο «θα προέρχεται από την Αριστερά, ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη». Και αυτό, δε φαίνεται να είναι άλλο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Εάν αυτή η προτροπή είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες, θα ήμασταν βέβαιοι ότι ο κύριος Παππάς (γνωστός και ως «Μακιαβέλι της Καισαριανής»), προσπαθεί να «βγάλει από τη μέση» τον Αλέξη Τσίπρα, ούτως ώστε να καταφέρει να προωθήσει τους δικούς του σχεδιασμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων -όπως π.χ. η ήττα Δούκα στο ΠΑΣΟΚ, τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που φλερτάρουν με το 6%, καθώς και η βεβαιότητα μιας ακόμη διάσπασης-, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην πρόκειται για μεθόδευση του Νίκου Παππά, αλλά για υλοποίηση εντολής του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Είναι σαφές ότι το σχέδιο περί της «σύγκλισης της Κεντροαριστεράς» πλέον δε βγαίνει για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μια τυχόν επιστροφή του στην ηγεσία ενός ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά... Κωνσταντοπούλου, μάλλον φαντάζει ως ταπεινωτική κατάληξη. Και επειδή με ημερίδες ενός Ινστιτούτου, με γενικόλογες διαπιστώσεις, υπό το πρίσμα ενός αδιόρθωτου Αριστερού ριζοσπάστη «δουλίτσα δε γίνεται», μάλλον ο Αλέξης «είδε και απόειδε» και αποφάσισε να βγει στην «πολιτική σύνταξη», με το καλύτερο δυνατό σενάριο για εκείνον. Βέβαια, μια υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για ΠτΔ, ούτε το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δε θα αποσπούσε. Αλλά ας μη χαλάμε τα όνειρα στον «φυσικό ηγέτη της Αριστεράς». Τα όνειρα είναι δωρεάν και είναι για όλους.

Η δήλωση του Νίκου Παππά στη Βουλή

«Έρχεται και μια συζήτηση, στην οποία θέλετε - δε θέλετε, δεν μπορείτε να αποφύγετε κύριε Μητσοτάκη, όπως και να το κάνει κανείς. Είναι η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άβατα στη Δημοκρατία μας. Και έχει έρθει η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά, ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Υπάρχουν προσωπικότητες, οι οποίες μέσα στην πορεία της κρίσης των τελευταίων ετών, απέδειξαν με την πολιτεία τους ότι μπορούν να προστατέψουν την κοινωνία. Και αυτό, είναι ένα ερώτημα και μια πρόκληση που αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Αλλά εμείς λέμε με τόλμη, ότι ναι, έχει έρθει η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την Αριστερά, ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Και βεβαίως, αυτό υπό το φως και των εξελίξεων και την πείρα τη συσσωρευμένη, ότι είναι πολύ καλύτερο για τη χώρα σε αυτές τις θέσεις να υπηρετούν άνθρωποι με πολύ μεγάλη εθνική πείρα».