Είναι ακόμη νωρίς, πιθανώς πρόωρα, αλλά οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, δείχνουν ένα σκηνικό το οποίο η χώρα είχε να δει εδώ και 12 χρόνια. Εστω δειλά, το δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με το οποίο η χώρα έζησε για περίπου 35 χρόνια, αναβιώνει και είναι πάλι εδώ.

Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος

Το ότι η κατάσταση φαίνεται να παγιώνεται επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha.  Δεν είναι μόνο ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά από τον δεύτερο «τσιμπώντας» μάλιστα λίγο σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό (έφτασε στο 25% από το 23,7%). Είναι και το ότι το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση (από το 13,8% είναι στο 15,3%), έχει πολύ μεγάλη διαφορά από το τρίτο κόμμα, το οποίο κινείται κάτω από το 10% και φυσικά δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Ελληνική Λύση με 9,3%.

Η παγίωση αυτής της κατάστασης φέρνει ένα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα. Από το πιο απλό, δηλαδή ότι τα κανάλια θα αραιώσουν τις προσκλήσεις σε εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ όσο καταγράφει ποσοστά γύρω στο 6%, μέχρι τα πιο σύνθετα που αφορούν συνεργασίες και κυρίως με το ποιον θα μιλά η πιάτσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πνέει απλά τα λοίσθια. Δείχνει ανεπιστρεπτί… λουκέτο. Σε κάθε τομέα του.

Μήπως σωθεί...

Η ΕΡΤ αποφάσισε να μετακινήσει τη σειρά «Αρχελάου 5». Η σειρά, στην οποία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Στάνκογλου, η Εβελίνα Παπούλια, ο Γεράσιμος Γεννατάς και η Ναταλία Δραγούμη, είναι η πρώτη για την οποία υπήρξε προβληματισμός λόγω της χαμηλής τηλεθέασης που σημειώνει και δεν θα πάρει «πράσινο φως» για να συνεχίσει μετά τις γιορτές. Από 28 Οκτωβρίου, δε, θα προβάλλεται στις 23:00 αντί για τις 21:00.

Εκπομπές που έχουμε ανάγκη

Είδα, φυσικά, το βράδυ της Δευτέρας το 2ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Σκοτεινή Δεκαετία» του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ. Και το ξανάβαλα: τόσο απολαυστικό ήταν, τόσο αποκαλυπτικό. Από την Αποστασία του ’65 στις ώρες πριν το πραξικόπημα του ’67 με τις πολιτικές ευθύνες, τη CIA και τους Αμερικανούς, τους στρατιωτικούς. Δηλώσεις, αποκαλύψεις, έγγραφα, αποδείξεις. Λείπουν πια τέτοιες εκπομπές. Και σε αυτήν, απλά υποκλίνεσαι…

Σταθερά στην πρώτη θέση

Το Netflix ανακοίνωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2024 κατάφερε να αποκτήσει 5,1 εκατομμύρια συνδρομητές και αυτήν τη στιγμή έχει πάνω από 282,72 εκατομμύρια συνολικούς συνδρομητές σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο αριθμός σηματοδοτεί ετήσια αύξηση άνω του 14%. Μάλιστα, αυτά τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από αυτά που περίμεναν οι διάφοροι αναλυτές. Το Netflix παραμένει στην πρώτη θέση του streaming.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε έσοδα περί τα 9,83 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις της Wall Street έλεγαν ότι θα ήταν περίπου 9,77 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15% από το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Παράλληλα το Netflix αρχίζει να αυξάνει τις τιμές σε ορισμένες χώρες, καθώς η ανάπτυξη που προκάλεσε η καταστολή της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης αρχίζει να εξασθενεί. Η εταιρεία δήλωσε στους επενδυτές πως έχει ήδη αυξήσει τις τιμές στην Ιαπωνία και σε τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Σε Ιταλία και Ισπανία, οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα.

Η Netflix βρίσκεται υπό πίεση για να δείξει στους επενδυτές τι θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς η ήδη τεράστια εμβέλειά της καθιστά πιο δύσκολη την εξεύρεση νέων συνδρομητών.

Εμπιστευτικά…

*Ως γνωστόν, από φέτος και για τρεις σεζόν, ο ΑΝΤ1 μεταδίδει ένα ευρωπαϊκό ματς κάθε Πέμπτη, είτε από το Europa League είτε από το Conference League. Αύριο δείχνει το Παναθηναϊκός – Τσέλσι.

*Και τι ακολουθεί προσεχώς; Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 22:00 το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – ΠΑΟΚ και την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στις 22:00 το Στεάουα – Ολυμπιακός. Κλείδωσαν.

*Μια σπαρακτική επανασύνδεση που άργησε 50 ολόκληρα χρόνια και ένας επικείμενος αποχωρισμός που θα προκαλέσει αβάσταχτο πόνο. Ο γ΄ κύκλος της σειράς «Famagusta» έρχεται να γράψει τον συγκινητικό επίλογο την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, και κάθε Κυριακή στις 21:00, στο Mega.

*Διπλός, τηλεοπτικός… ΠΑΟΚ στο βόλεϊ το Σαββατοκύριακο. Για τη Volley League Γυναικών η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει το Σάββατο το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (19:00) και την Κυριακή 27/10 στις 19:00 το ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός για τη Volley League Ανδρών.

*Στο κενό έπεσε το αίτημα του Αριστείδη Φλώρου να σβηστούν (από παντού) τα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Energa και τη δικαστική πορεία που ακολούθησε. Το αίτημα εξετάστηκε από τον πρόεδρο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ο οποίος το απέρριψε.