Σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη έκανε ο Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή. Κληθείς να σχολιάσει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει τον Στέφανο Κασσελάκη να χάσει, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι «δεν θα επιστρέψουμε στον Κασσελάκη να μας διαλύσει. Ο Στέφανος Κασσελάκης φτιάχνει το δικό του κόμμα. Έχει τα δικά του γραφεία, τα οποία σε εμβαδόν είναι τριπλάσια απ' τα γραφεία της Κουμουνδούρου. Δεν είχαμε λεφτά για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους, βρήκε όμως γραφεία τριπλάσια απ' την Κουμουνδούρου ο Κασσελάκης. Φτιάχνει το δικό του μητρώο μελών, σφετεριζόμενος τα σύμβολα και το όνομα του κόμματος. Έχει ένα μητρώο το οποίο το δημιουργεί στο όνομα της σελίδας "ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ", εκεί γράφει τα μέλη του κόμματός του». Επειδή οι κατηγορίες είναι βαριές, εύλογα γεννώνται απορίες: προτίθεται να κάνει κάτι για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, θα ακολουθήσει τη νομική οδό, αξιώνοντας με τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του, τη δικαστική απαγόρευση σε αυτή την πρακτική του Στέφανου Κασσελάκη;  Αν όχι, γιατί;

Στη συνέχεια, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «πριν από έναν μήνα έστελνε εξώδικα στο κόμμα στο οποίο ήταν πρόεδρος και στο οποίο θέλει να ηγηθεί. Και πολλές φορές, αυτό το κόμμα το έχει καθυβρίσει. Για παράδειγμα, τα στελέχη της κεντρικής επιτροπής "είναι πραξικοπηματίες και κουκουλοφόροι". Νομίζω ότι το πιο δημοκρατικό πράγμα, είναι να μπορέσεις να προστατέψεις έναν πολιτικό σχηματισμό, που ο ελληνικός λαός τον έβαλε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την απαξίωση, τη γελοιοποίηση και τη διάλυση. Και αυτό ακριβώς κάνουμε». Θα απογοητεύσουμε τον κύριο Ζαχαριάδη, αλλά την απαξίωση, τη γελοιοποίηση και τη διάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τις έφερε ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν ήταν δικά του έργα. Ήταν ξεκάθαρα έργο του Αλέξη Τσίπρα. Ο -κατά τα άλλα- «μεγάλος» και «φυσικός ηγέτης» της Αριστεράς, κατάφερε το παγκοσμίως πρωτότυπο: να χάσει την κυβέρνηση κρατώντας πολύ μεγάλο ποσοστό (31,53%) και στα τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση, αντί να υποστεί φθορά η κυβέρνηση, να καταβαραθρωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση (17,8%)! Ακόμη και στο σενάριο να επέστρεφε ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με όλα εκείνα τα στελέχη που αποσχίστηκαν για να φτιάξουν τη Νέα Αριστερά, αποκλείεται να έπιαναν ποσοστό μεγαλύτερο από το 17,8%. Ίσως σε καμιά δεκαετία -που θα κάνουν τον απολογισμό του 2019-2023-, να καταφέρουν οι σύντροφοι να καταλάβουν τι εννοούμε. Σε κάθε περίπτωση, έχουν χρόνο μπροστά τους.

Δύσκολη η σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, λόγω... Διαμαντοπούλου

Ενδιαφέρον έχει η αλλαγή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις συγκλίσεις στην Κεντροαριστερά, όπου η διάγνωση είναι σωστή, αλλά για τους εντελώς λάθος λόγους. Συγκεκριμένα, ο κύριος Ζαχαριάδης χαιρέτησε το γεγονός ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ -πλην Κασσελάκη- μιλούν πολιτικά, κυρίως επειδή η σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ φαντάζει δύσκολη. Ειδικότερα, ο κύριος Ζαχαριάδης είπε ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί καλώς μιλούν πολιτικά, «ιδίως τώρα, που είναι αμφίβολο το τι θα κάνει πολιτικά και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, όταν στον στρατηγικό σχεδιασμό έχεις υπεύθυνη την κυρία Διαμαντοπούλου, νομίζω ότι περισσότερο συγκλίσεις και συναινέσεις, θα δημιουργήσει σε μια σοσιαλφίλελεύθερη κατεύθυνση, παρά σε έναν αντίπαλο πολιτικό πόλο στη Νέα Δημοκρατία, όπως θέλουμε να συγκροτήσουμε εμείς. Άρα λοιπόν, αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για πολιτική τοποθέτηση, πολιτικές συνέργειες και πολιτικές συμμαχίες».

Όπως είπαμε και στην αρχή, το συμπέρασμα είναι σωστό, αλλά για τους λάθος λόγους. Οι συγκλίσεις προς το κέντρο είναι αναγκαιότητα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αν θέλει να πείσει ότι δεν είναι ένας μονοθεματικός «πρόεδρος των υποκλοπών» και του «όχι σε όλα». Αυτές οι αλλαγές, θα μπορούσαν να του χτίσουν το προφίλ του «πρωθυπουργήσιμου» ηγέτη. Για αυτό άλλωστε έβαλε στον στρατηγικό σχεδιασμό, την Άννα Διαμαντοπούλου. Η κυρία Διαμαντοπούλου δεν μπήκε με το «έτσι θέλω» εκεί. Τοποθετήθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, επειδή καταλαβαίνει -έως ένα βαθμό τουλάχιστον-, ότι αυτά που παπαγαλίζουν οι θιασώτες της «σύγκλισης της Κεντροαριστεράς», δεν είναι αίτημα της κοινωνίας. Είναι ξεκάθαρα οι «μύχιοι πόθοι» των νοσταλγών της εξουσίας. Η κοινωνία δεν είχε καμία σκασίλα -ουδέποτε- να πραγματώσει τα όνειρα και τις επιδιώξεις, των αποτυχημένων καιροσκόπων. Η κοινωνία εκφράζεται με γνώμονα τις ικανότητες ενός ηγέτη και μιας παράταξης, για τη διακυβέρνηση της χώρας.  Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός στην Ελλάδα, ο οποίος θα έχει αδιάλειπτη διακυβέρνηση, που θα «απλώνεται» σε τρεις δεκαετίες (2019 - 2031 ...και βλέπουμε). Επειδή έχουμε πλειστάκις συστήσει σοβαρότητα και δεν εισακουστήκαμε, πλέον συνιστούμε υπομονή στους συντρόφους.

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Χριστίνα Κοραή: «Γιατί δεν αφήνετε τον κύριο Κασσελάκη να χάσει; Τι είπε στη Μάρα Ζαχαρέα, στη συνέντευξη; Είπε ότι "αφού είμαι τόσο κακός πρόεδρος, γιατί δε με αφήνουν να χάσω"; Δηλαδή, τον ηρωοποιείτε, θέλω να σας πω».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Δε θα επιστρέψουμε στον Κασσελάκη να μας διαλύσει. Ο Στέφανος Κασσελάκης φτιάχνει το δικό του κόμμα. Έχει τα δικά του γραφεία, τα οποία σε εμβαδόν είναι τριπλάσια απ' τα γραφεία της Κουμουνδούρου. Δεν είχαμε λεφτά για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους, βρήκε όμως γραφεία τριπλάσια απ' την Κουμουνδούρου ο Κασσελάκης. Φτιάχνει το δικό του μητρώο μελών, σφετεριζόμενος τα σύμβολα και το όνομα του κόμματος. Έχει ένα μητρώο το οποίο το δημιουργεί στο όνομα της σελίδας "ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ", εκεί γράφει τα μέλη του κόμματός του. Πριν από έναν μήνα έστελνε εξώδικα στο κόμμα στο οποίο ήταν πρόεδρος και στο οποίο θέλει να ηγηθεί. Και πολλές φορές, αυτό το κόμμα το έχει καθυβρίσει. Για παράδειγμα, τα στελέχη της κεντρικής επιτροπής "είναι πραξικοπηματίες και κουκουλοφόροι". Νομίζω ότι το πιο δημοκρατικό πράγμα, είναι να μπορέσεις να προστατέψεις έναν πολιτικό σχηματισμό, που ο ελληνικός λαός τον έβαλε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την απαξίωση, τη γελοιοποίηση και τη διάλυση. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Με κόστος και με θέση ευθύνης απέναντι στο μέλλον, αλλά και στη διαδρομή μας μέχρι τα τώρα».   

Χριστίνα Κοραή: «Εσείς από τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, έχετε επιλέξει ποιον θα στηρίξετε;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Εγώ θεωρώ ότι όλοι οι υποψήφιοι αυτή τη στιγμή, δίνουν έναν πολιτικοποιημένο αγώνα. Και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό».

Χριστίνα Κοραή: «Αυτό που είπε ο κύριος Γκλέτσος ότι "θα φέρουμε ιερόδουλες για τους -"»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Αυτό ήταν λάθος, το έχω πει δημόσια. Πρέπει να το ανακαλέσει. Αλλά εν πάση περιπτώσει, η γενική εικόνα του Φάμελλού, του Φαραντούρη και του Πολάκη - εγώ διαφωνώ ας πούμε με τον Πολάκη σε πάρα πολλά, έτσι; Ο άνθρωπος όμως, κάνει μια πολιτική τοποθέτηση, δεν μπορώ να πω. Και αυτό είναι θετικό και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Ιδίως τώρα, που είναι αμφίβολο το τι θα κάνει πολιτικά και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, όταν στον στρατηγικό σχεδιασμό -δεν είναι προσωπικό το θέμα, προσωπικά υπάρχει μεγάλη εκτίμηση-, αλλά έχεις υπεύθυνη την κυρία Διαμαντοπούλου, νομίζω ότι περισσότερο συγκλίσεις και συναινέσεις, θα δημιουργήσει σε μια σοσιαλφίλελεύθερη κατεύθυνση, παρά σε έναν αντίπαλο πολιτικό πόλο στη Νέα Δημοκρατία, όπως θέλουμε να συγκροτήσουμε εμείς. Άρα λοιπόν, αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για πολιτική τοποθέτηση, πολιτικές συνέργειες και πολιτικές συμμαχίες».