Βαθαίνει καθημερινά, όλο και περισσότερο, το χάσμα μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της σημερινής πλειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν, το κόμμα απαξιώνεται έτι περαιτέρω και στις δημοσκοπήσεις βουλιάζει στην πέμπτη θέση.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Κάπως έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης περνάει στην αντεπίθεση και καλεί φίλους και υποστηρικτές του να βρεθούν στα εγκαίνια των νέων γραφείων που έχει ενοικιάσει, στον Ταύρο. «Ξεκινάμε. Συζητάμε. Γνωριζόμαστε. Σας περιμένω!», έγραψε στα social media, την ώρα που η επιλογή του νέου στρατηγείου φουντώνει τους ισχυρισμούς περί δημιουργίας κόμματος, κάτι που ωστόσο η πλευρά Κασσελάκη διαψεύδει.

Στάχτη στα μάτια

Μάλιστα η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του πρώην προέδρου, Ευγενία Κοντούρη, ξεκαθάρισε πως ο χώρος νοικιάστηκε «για τον προεκλογικό αγώνα με σκοπό να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Το συμβόλαιο ισχύει μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου και από τις 6 Δεκέμβρη υπάρχει άλλος ενοικιαστής».

Τα νέα γραφεία στεγάζονται σε ένα παλιό εργοστασιακό χώρο της δεκαετίας του 1950, που διαθέτει κτίσμα του 1800 και διάφορους άλλους βοηθητικούς χώρους, ενώ όπως υποστήριξε η κ. Κοντούρη, ο χώρος ταιριάζει στο προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη.

Ερωτηθείσα αν ο Στέφανος Κασσελάκης εργάζεται παράλληλα με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι γι’ αυτόν, η κ. Κουντούρη απάντησε ότι όσοι εγγράφονται «γίνονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» και υποστήριξε ότι από τις κινήσεις αυτές το κόμμα βγαίνει ενισχυμένο και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι ο κάθε υποψήφιος κάνει παράλληλη διαδικασία, όλοι για τον ΣΥΡΙΖΑ δουλεύουν, τουλάχιστον ο Στέφανος Κασσελάκης σίγουρα».

Μπορεί λοιπόν να μην το λένε δημόσια αλλά η διάσπαση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και το μόνο που μένει είναι να επισημοποιηθεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπαρκτό είναι το σενάριο της ανεξαρτητοποίησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τον Στ. Κασσελάκη, κάτι που αν συμβεί με πέντε της ΚΟ, το κόμμα θα χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταγγελίες

Και σαν να μην έφταναν αυτά, νέα ένταση δημιουργήθηκε χθες, όταν το γραφείο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «παράνομη» τη συμμετοχή του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον του.

«Η δήλωση που έκανε ο συγκεκριμένος εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή του στην ΚΕ, καθώς σύμφωνα με το Καταστατικό “απουσία μέλους της ΚΕ για 6 μήνες από τις συνεδριάσεις, τις δράσεις και τις λειτουργίες της, θεωρείται παραίτηση από την ιδιότητα αυτή”», σημειώνει το γραφείο Κασσελάκη και κάνει αναφορά και «στην περίπτωση του κ. Σπύρου Λαμπρινού, ο οποίος ψήφισε κι αυτός τηλεφωνικά στη μομφή, παρότι συμμετέχει ενεργά εδώ και μήνες στις εργασίες άλλου κόμματος, ήτοι της Νέας Αριστεράς». Μάλιστα καλεί τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, «να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις».

Απαντώντας, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τόνισε: «Με τεράστια έκπληξη, πληροφορήθηκα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ασχολήθηκε μαζί μου και κυρίως με την ιδιότητά μου ως μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την ένταση της πολιτικής μου συμμετοχής στα δημόσια πράγματα. Ας μην ανησυχεί. Κάνω πάντα νόμιμα πράγματα και απολύτως συνειδητά».

Τέλος, το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βουλγαράκης, διέψευσε τις φήμες που διαδόθηκαν μέσω δημοσιευμάτων ότι με απόφαση του καθοδηγητικού οργάνου όσοι εγγράφηκαν στην πλατφόρμα του Στέφανου Κασσελάκη θα αποκλειστούν από την εκλογική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, αν όλες οι πλευρές φθάσουν μέχρι το Συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 8-9 και 10 Νοεμβρίου, τότε το τελικό ξεκαθάρισμα θα γίνει εκεί. Η σημερινή πλειοψηφία των «87» επιμένει πως όλα προχωρούν όπως έχουν προγραμματιστεί και ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αναβολή του Συνεδρίου.
Αυτό όμως υπάρχει μόνο στα χαρτιά και στις επίσημες συνεδριάσεις, γιατί στο παρασκήνιο γίνεται μεγάλη συζήτηση μήπως προκειμένου να επέλθει εσωκομματική ηρεμία, το Συνέδριο θα πρέπει να αναβληθεί, χωρίς ωστόσο μετάθεση των εκλογών για την προεδρία.

Ψάχνει... στόχους

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον Πειραιά.

Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι απαιτείται ένας νέος εθνικός στόχος, αντίστοιχος με την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του ’70 και του ’80, την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ’90 και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του 2010. Επίσης υπογράμμισε ότι η επιτάχυνση της σύγκλισης θα πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, ενώ επισήμανε ότι η παρούσα φάση απαιτεί μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών.