Το προφανές δεν είναι απαραίτητα αυτονόητο, και στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, των φερόμενων ως προοδευτικών ηγετών του όλου φάσματος της Αριστεράς, τα… φερόμενα απατούν με τον ίδιο τρόπο που απατούν και τα φαινόμενα. Όπως στην περίπτωση της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, όπου εμμέσως πλην όμως σαφώς τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν επικαλούμενοι την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων να κρύψουν τη δυσανεξία τους για τα ιδιωτικά.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις, δεν είναι αυτονόητο ότι επειδή δηλώνουν προοδευτικοί επιθυμούν την αλλαγή. Διότι όποιος από τους δύο πίστευε ειλικρινά στις μεταρρυθμίσεις δεν θα έθετε θέμα παραβίασης του Συντάγματος για ένα άρθρο εντελώς ξεπερασμένο και απότοκο της δικτατορικής απαγόρευσης που προηγήθηκε του άρθρου 16. Ορθά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ρητορικά το ερώτημα: να δούμε τώρα ποιοι είναι οι προοδευτικοί και ποιοι οι συντηρητικοί.

Όλοι, πλην όλων όσοι θεωρούν τον ανταγωνισμό μικροαστικό κατάλοιπο, γνωρίζουν την απάντηση: και μην έχετε καμία αμφιβολία πως και αυτή τη φορά κάτι θα βρουν ώστε να αρνηθούν για… ιδεολογικούς λόγους την πραγματικότητα και την φορτώσουν με ενοχές. Από την πρώτη αντίδραση- παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει τα προσχήματα- διαφαίνονται οι προθέσεις των αυτοαποκαλούμενων προοδευτικών.

Άλλοι γιατί θέλουν τα πανεπιστήμια εκκολαπτήρια κομματικών στρατών και άλλοι γιατί ο ιδρυματισμός εξυπηρετεί ίδια συμφέροντα, θα εγείρουν θέμα συνταγματικότητας προκειμένου να δώσουν μια τελευταία μάχη χαρακωμάτων για να μη χαθεί το τελευταίο οχηρό του κρατισμού στη χώρα. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε και κάποιοι άλλοι… προοδευτικοί, κατά σύμπτωση του ΠΑΣΟΚ, είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν τη δορυφορική τηλεόραση ισχυριζόμενοι ότι θα… καταρρίψουν τους δορυφόρους.

Ενώ κάποιοι άλλοι φιλελεύθεροι δήμαρχοι με πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έσπαγαν το μονοπώλιο της κρατικής ραδιοφωνίας και αργότερα της τηλεόρασης. Και τότε αντιδρούσε λυσσαλέα προχωρώντας ακόμα και σε συλλήψεις, η… προοδευτική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όχι τυχαία, πάλι οι λόγοι ήταν… Συνταγματικοί.

Όμως τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της, όσο κι αν κάποιοι κρατιστές και συμφεροντολόγοι επιχειρούν για δήθεν συνταγματικούς λόγους να αντισταθούν σ’ αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση. Ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα για το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» και σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι καμία οπισθοδρομική συντεχνία δεν μπορεί να τον σταματήσει.