Ευτυχώς στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε (ακόμα τουλάχιστον) τη γέννηση του Χριστού και όχι του… κούκου, όπως πιθανόν επιθυμούν όσοι αγωνιούν μήπως θιγεί ο «προοδευτισμός» των φανατικών «γουοκιστών» που πιστεύουν ότι, εάν ευχηθούμε «Καλά Χριστούγεννα», θα προσβληθούν όσοι πιστεύουν στον Μωάμεθ, στον Βούδα ή γενικώς σε όσους… δεν έχουν τον θεό τους.

Πρόκειται για το φαινόμενο του Woke (γουόκ) ολοκληρωτισμού μέσα από τη διαφήμιση, τα σίριαλ, τους στίχους, την αρθρογραφία, μέχρι και την αυτολογοκρισία μέρους του πολιτικού προσωπικού. Αυτό το φαινομενικά καινοτόμο κίνημα έχει, όπως αναφέρει στο βιβλίο της («Γουοκισμός», Ο νέος ολοκληρωτισμός*) η Γαλλίδα κοινωνιολόγος Nathalie Heinich, ως χαρακτηριστικά τον ταυτοτισμό, τον ιδεολογισμό και τη λογοκρισία. Χαρακτηριστικές οι ευχές του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας που συνδυάζουν και τα τρία αποφεύγοντας την απαγορευμένη λέξη «Χριστούγεννα».

Από καθαρά φιλελεύθερη οπτική –πέραν της έλλειψης παιδείας που οδηγεί στην κρίση γεγονότων του παρελθόντος να αξιολογούνται με σημερινά δεδομένα– η θεμιτή αντίδραση κάθε μορφής διάκρισης οδηγεί στο αντίθετο και τελικά στη γελοιότητα. Επί της ουσίας ο «γουοκισμός» είναι εχθρός του φιλελευθερισμού γιατί εστιάζει σε αυτά που προσδιορίζουν το άτομο και όχι στο σεβασμό των δικαιωμάτων του.

*Κυκλοφορεί από τις ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ