Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη των φιλελεύθερων δυνάμεων του Κέντρου και της Δεξιάς που έχει συνδέσει το όνομά της με ιστορικές μεταρρυθμίσεις, όπως στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με την «ελεύθερη ραδιοφωνία», συνεχίζει υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη να γράφει ιστορία με μια ακόμη εμβληματική μεταρρύθμιση όπως είναι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα άργησε να διαβεί το όριο του αυτονόητου, όπως ορίζεται από το ξεπερασμένο άρθρο 16 του συντάγματος, οδήγησε σε σοβαρές στρεβλώσεις. Σημαντικότερη όλων το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη παιδεία που, εκτός από θεσμική ανωμαλία, έχει επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στα οικονομικά χιλιάδων οικογενειών που τα παιδιά τους αναγκάζονται να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» βάζει οριστικό τέλος σε μια μονοπωλιακή κουλτούρα διακομματικής ανοχής, διορθώνοντας συγχρόνως και μια ανήκουστη για τα δεδομένα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους ανορθογραφία: αυτήν της απαγόρευσης του ανταγωνισμού στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών σχολείων στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά και στα γυμνάσια.
Τα οφέλη σύντομα θα φανούν, καθώς πέραν της ποιοτικής αναβάθμισης των σπουδών που θα επιφέρει ο ανταγωνισμός, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός φοιτητών από το εξωτερικό θα συμβάλει στην ανάπτυξη. Η αντίδραση της «προοδευτικής» νομενκλατούρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «προσβολή του συντάγματος», το ΠΑΣΟΚ σε αμηχανία και το ΚΚΕ στα χαρακώματα, αναμενόμενη. Απλά χάνουν... πελάτες.