«Είναι η ώρα να κάνουμε το άλμα» τονίζει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφορικά με τη μεταρρύθμιση για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».

Σε δήλωσή του στο Liberal.gr ο υπουργός Παιδείας τονίζει πως «έχει έρθει η στιγμή, χωρίς επιπλέον καθυστέρηση, να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ, να προσελκύσουμε Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, αλλά και αλλοδαπούς φοιτητές. Να πάψουμε να είμαστε η εξαίρεση, μια αρνητική εξαίρεση, που στερεί από τη χώρα ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους» ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι «η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης δεν θα γίνει αυθαίρετα. Θα γίνει με το αυστηρότερο πλαίσιο από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Και αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευση»

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Πιερρακάκη

«Κινούμαστε προς μία μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Μια μεταρρύθμιση που φιλοδοξούμε να καταστήσει την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό κέντρο επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.

Η Ελλάδα διαθέτει λαμπρά μυαλά, εξαίρετους επιστήμονες, εμπνευσμένους ακαδημαϊκούς, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα επιδιώκοντας να ακολουθήσουν ή να εξελίξουν το επιστημονικό αντικείμενο που αγαπούν.

Έχει έρθει η στιγμή, χωρίς επιπλέον καθυστέρηση, να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ, να προσελκύσουμε Έλληνες επιστήμονες της διασποράς αλλά και αλλοδαπούς φοιτητές. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε η εξαίρεση, μία αρνητική εξαίρεση, που στερεί από τη χώρα ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Οι συνθήκες αλλάζουν και αναχρονιστικές οπτικές μόνο τροχοπέδη μπορούν να αποτελούν για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Όποιος επιλέγει τις χαμηλές ταχύτητες, μπορεί να βρίσκει παντού εμπόδια και να επιλέγει τη λογική των «κλειστών συνόρων».

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας όμως, επιτάσσουν ταχύτητα και γρήγορα αντανακλαστικά. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε θέτοντας το πλαίσιο που θα βγάλει τη χώρα από την απομόνωση αλλά ταυτόχρονα θα περιφρουρεί και θα προστατεύει τα συμφέροντά της. Έχουμε κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια που έχουν δικαιώσει τις προσπάθειές μας. Ήρθε η ώρα για ακόμα ένα.

Προτάσσουμε μια τελολογική ερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα. Και αυτή είναι μία ψύχραιμη και ασφαλής προσέγγιση. Η συγκεκριμένη συζήτηση βρίσκεται στον δημόσιο διάλογο των τριών τελευταίων γενεών. Είναι χρέος μας να προετοιμάσουμε τις επόμενες γενιές ώστε να μπορούν να συνομιλούν για προβλήματα του μέλλοντος, με όρους της τρέχουσας εποχής, μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης δεν θα γίνει αυθαίρετα. Θα γίνει με το αυστηρότερο πλαίσιο από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Και αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευση».