Γίνει-δεν γίνει το δημοψήφισμα, διαγράψει-δεν διαγράψει τα στελέχη του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης ηττήθηκε στην πρώτη επί της ουσίας αναμέτρηση με το κόμμα. Ακόμα και ο Νίκος Παππάς, της στενής ομάδας του προέδρου, κράτησε τις αποστάσεις του, μολονότι στο τέλος επέλεξε να κατεβάσει τους τόνους. 

Η προσπάθεια Κασσελάκη να αναβάλει την ψηφοφορία αποκαλύπτει το μέγεθος της ήττας του: «Αποχωρήσαμε επειδή αρνήθηκαν την ψηφοφορία παρότι έχουμε πλειοψηφία» δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου αποχωρώντας με την ομάδα της από την ΚΕ ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε ο μετριοπαθής και ενωτικός Διονύσης Τεμπονέρας αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Οι τρεις ομάδες οδηγούνται άμεσα σε συνεδριάσεις ώστε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους: είτε να αποχωρήσουν οριστικά από την Κουμουνδούρου είτε να αμφισβητήσουν ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για τον διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μένει άνευ περιεχομένου: η όποια πλειοψηφία είχε ο πρόεδρος φαίνεται να έχει απολεσθεί οριστικά. 

Ακόμα και οι προσκείμενοι στον Αλέξη Τσίπρα ήταν υπέρ της ψηφοφορίας στην αρχή της συνεδρίασης και όχι στο τέλος όπως επιθυμεί ο πρόεδρος. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πως εφόσον το αποφασίσουν οι αντιδρώντες τότε μπορούν να τον οδηγήσουν στο συνέδριο για καθαίρεση έχοντας την πλειοψηφία πλέον της ΚΕ. 

Τυχόν αποχώρηση των ομάδων Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Τσακαλώτου τούς δίνει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν ακόμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή βάζοντας έτσι ταφόπλακα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. 

Τι συνέβη νωρίτερα

Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας και τα μέλη της «Ομπρέλας» αποχωρούν από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το προεδρείο δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα. Προηγήθηκε πρόταση μομφής του Νάσου Ηλιόπουλου στο προεδρείο.

Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το Προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. «Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την κεντρική Επιτροπή. Η δική μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το κλίμα είναι τεταμένο από νωρίς όπου μέρος των παρευρισκομένων γιούχαρε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Δημήτρης Βίτσας αποχώρησε από την αίθουσα και ο Νίκος Φίλης φώναζε συνεχώς «αίσχος».

Στην εισήγησή της, η ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) τονίζει σε δραματικούς τόνους ότι«ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε μια, πρωτοφανή στην ιστορία του, πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση. «Κρίση που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης. Μετά τη διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών Μαΐου/Ιουνίου, τη διαδικασία για την προεδρική εκλογή και την περαιτέρω απομείωση των δυνάμεών μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα μας συνεχίζει να ακολουθεί ένα καθοδικό σπιράλ εσωστρέφειας που απειλεί όχι μόνο τη συνοχή, αλλά την ίδια την υπόστασή του. Οι μεγάλες προσδοκίες των σαρωτικών αλλαγών και της εντυπωσιακής ανάκαμψης που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματική ζωή» αναφέρουν.